Ostalo

Spektakularne fotografije nebeskih tijela

Titan i njegova mlađa sestra Diona su odavno najzanimljiviji Saturnovi sateliti. No, najnovije fotografije tih nebeskih tijela snimila je NASA-ina letjelica te otkrila ljudskoj vrsti brojne nepoznanice.

S.K.
18.12.2011 12:30

Saturnov satelit Titan iznimno je zanimljiv ljudskoj vrsti jer je jedini u Sunčevom sustavu koji posjeduje značajniju atmosferu. Osim toga, znanstvenici vjeruju kako na njemu vladaju životni uvjeti kakvi su bili na Zemlji u vrijeme stvaranja života.

Upravo fotografije tog golemog satelita, koji je promjerom veći čak i od Merkura, uspjela je zabilježiti N ASA -ina letjelica Cassini .

Spektakularnim novim fotografijama vidi se Titanova gusta, višeslojna atmosfera na kojoj se presijava sunčeva svjetlost u raznim bojama.

Cassini je prošla pored Titana na udaljenosti od 3.586 kilometara , a fotografijama je trebalo da doputuje do Zemlje između 68 i 84 minute.

NASA je ovu svoju letjelicu poslala u istraživanje Saturna 1997. godine, a za razliku od drugih, Cassini koristi kao izvor energije radio-izotopni termoelektrični generator.