Ostalo

Splićani spalili "Keruma"

Iako je u službenim dijelu programa spaljen "Podravkin pivac" pripadnici Torcide su organizirali svoju povorku u kojoj je na lomači spaljen Željko Kerum.

M.K.S. - HINA
17.02.2010 06:43

SPLIT - Na završetku sedmodnevna Spli'skog krnjevala u utorak navečer su u odvojenim događanjima spaljena dvojica krnja - drveni lik "Podravkina pivca" i maskota s likom splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Najprije je na Gatu ispred Lučke kapetanije na karnevalskoj ceremoniji, koju je priredila gradska uprava i kojoj je nazočio gradonačelnik Željko Kerum, spaljen drveni lik "Podravkina pivca", kojeg je sud od maškara proglasio krnjom i osudio ga na spaljivanje.

"Krnje se od lipog čovika pretvorio u 'Podravkina pivca' i skrio se u tunel gdje je izija 26.000 tona žita i tija nas sve privarit", obrazložio je na rivi sudac od maškara uoči spaljivanja krnje.

Sudac je u satiričnom tonu objasnio kako je krnje, "Podravkin pivac", kriv što je "vegetu pomiješao s naftom", a najveća krnjina grješka je, naglasio je taj sudac, što je "unatoč vojsci i policiji pustio da u Hrvatsku uđe kriza, a povećao je i PDV".

Kad je krnje, "Podravkin pivac", spaljen, klub Hajdukovih navijača "Torcida" i Udruga Spli'ski krnjeval proglasili su za krnju maskotu gradonačelnika Željka Keruma te u lučici Matejuški organizirali spaljivanje tri metra visoke maskote s Kerumovim likom.

"Torcida" i udruga Spli'ski krnjeval nisu se složili da jednotjedna karnevalska zbivanja u Splitu organizira gradska uprava te su večerašnji završetak karnevala, kako su objasnili njihovi predstavnici, organizirali bez cenzure i pod motom "Koji K".

Predstavnici "Torcide" i Spli'skog krnjevala su prije spaljivanja više od sat vremana nosili maskotu s Kerumovim likom od bivšega Hajdukova igrališta, Starog placa, kroz Marmontovu ulicu i duž cijele rive do Matejuške. Za to vrijeme na razglasu je puštana presuda, kako je rečeno, neovisne i slobodne karnevalske republike koja je za krnju, kojeg treba spaliti, odabrala gradonačelnika Keruma.

Pri spaljivanju krnje - Keruma na Matejušci organizatori su klicali izrugujući Keruma da ima veliku glavu te pozivali predsjednika Hajduka Joška Svagušu, koji je na tu dužnost imenovan na Kerumov prijedlog, da podnese ostavku.