Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
na peristilu

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u pratnji elegantne kćeri Eme otvorio 67. Splitsko ljeto

Premijerom opere Cavalleria rusticana u srijedu navečer na Peristilu je počelo 67. Splitsko ljeto, a festival je otvorenim proglasio splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Hina/Tabloid.hr/ 15.7.2021. u 10:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je gradonačelnik otvorio 67. Splitsko ljeto, festivalsku zastavu podignuli su mladi glumci HNK Split Katarina Romac, Ana-Marija Veselčić, Monika Vuco i Luka Čerjan.

Stihovima iz znamenitog spjeva Judite Marka Marulića, prvoga umjetničkog epa hrvatske književnosti ispjevana na hrvatskom jeziku, čija se 500. obljetnica prvoga izdanja obilježava ove godine, publici se na početku ceremonije otvaranja obratila glumica splitskog HNK Katarina Romac.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Ivo Cagalj/PIXSELL

(FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Na svečanom otvorenju, među ostalim, nazočio je u ime predsjednika Republike njegov posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica Obuljen Koržinek splitski je Peristil, u izjavi za medije prije početka festivala, nazvala mitskim mjestom hrvatske kulture, a za opere uprizorene na tom prostoru je ocijenila kako su nešto što se ne može ponoviti ni u jednom kazalištu. Očekuje zanimljivu sezonu, program je dobro osmišljen te se nada kako će biti puno publike. Istaknula je da se bore pokazati koliko je kultura u ovim teškim vremenima važna, baš kao i umjetnost, ne samo onima koji je stvaraju već i publici.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Ivo Cagalj/PIXSELL

(FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL)

"Sve ovo nam je jedno ohrabrenje i optimizam. Dubrovačke ljetne igre su otvorene u režimu covid-potvrda. Imali smo 1200 gledatelja i tako je poslana poruka da je jedini način da se vratimo ponovno normalnom odvijanju kulturnog života da se dovoljan broj naših sugrađana, odnosno naše publike procijepi", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Program ovogodišnjega Splitskog ljeta publici će ponuditi 39 naslova opernih, dramskih i baletnih predstava, koncerata, izložbi, poetskih večeri i promocija knjiga.

Ravnatelj 67. Splitskog ljeta Srećko Šestan je poručio kako se nada da će biti onako jaki i pametni kao i prošle godine, s tim da sada imaju određeni broj cijepljenih posjetitelja i ansambla, pa bi rizik trebao biti puno manji nego prošle sezone. Podsjetio je da je ove godine bogat program, bogatiji nego prošle godine, te naglasio kako je Splitsko ljeto po broju izvedbi i po raznovrsnosti žanrova najjači i najveći festival u ovom dijelu Europe.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Ivo Cagalj/PIXSELL

(FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL)

"Pozivam gledatelje da dođu na Splitsko ljeto pod sloganom našeg festivala 'Nema lita do Splita' posvećenog 500. godišnjici prvotiska Judite Marka Marulića i onaj jedan mali slogan, a to je - Morate misliti na sebe, cijepite se i spremno dočekajmo sljedeću kazališnu sezonu", poručio je Šestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
SLAVONSKI PETRINJAC

Zoran iz 'Večere za 5 na selu' za RTL.hr: 'Ovo iskustvo nikad neću zaboraviti, jako mi je pomoglo u životu'

Potom je izvedena prva festivalska premijera, opera Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana. Riječ je o jednočinki koja je u Rimu praizvedena daleke 1890. godine te je zabilježila ogroman trijumf u povijesti operne umjetnosti. U kazališnoj knjižici se navodi da je istovremeno dramatična i emotivna, bogata melodijskim invencijama i smjelim harmonijama kojima autor vješto dočarava vedrinu sicilijanskog sela u kojem ljubavne strasti vriju kao vino, a postupke likova diktiraju stroge društvene norme.

Operom je ravnao maestro Ivo Lipanović, redateljica je Jelena Bosančić, a uz Orkestar i Zbor HNK Split nastupili su Kristina Kolar, Max Jota, Antonija Teskera, Paolo Gavanelli i Stefany Findrik.

Bogati program ovogodišnjeg Ljeta će, osim drame, baleta i opere, imati i izložbe, koncerte, predstavljanje knjige, kao i zbirke haiku pjesama te šanson kabaret. U koprodukciji Splitskog ljeta i producentske kuće Tonika u Galeriji Meštrović će biti praizvedena prva pop-misa u svijetu, Misa Mediterana Tončija i Hane Huljić. 

Redateljica Cavallerie rusticane Jelena Bosančić je izjavila kako joj je bila čast raditi sa svim solistima među kojima je Kristina Kolar koja je nagrađena za tu ulogu. Brzo su "pohvatali" njene želje da to bude jedna filmična predstava, da se udalje od operne geste tipične za operu i da više idu u pravcu drame i pravog glumačkog naboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"I zbor je fantastično prihvatio sve moje upute. Bili su željni pozornice. Godinu dana nisu stali na pozornicu, tako da su svi željno dočekali režijske probe, zavladala je pozitivna atmosfera i zajedno smo u kratkom vremenu postigli jedan vrlo uspješan i veliki rezultat", rekla je Bosančić.

U dramskom programu 67. Splitskog ljeta gostovat će HNK iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Varaždina te će tako započeti realizacija početkom svibnja potpisanog sporazuma o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima.

Splitsko će se ljeto, osim na Peristilu, održavati i na još nekoliko lokacija među kojima su Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac, Galerija Emanuela Vidovića, Trg Gaje Bulata, Sustipan, Muzej Grada Splita, Galerija Meštrović, Česma u Vrlici, Gradska knjižnica Marka Marulića te Sveti Filip i Jakov. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
VREMEPLOV

ZLATNO DOBA MANEKENKI I STARLETA! Ovako su se prije 16 godina zabavljale domaće zvijezde na izboru za Kraljicu Zagreba

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba