Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NADA ZA NOVI ŽIVOT

Srce bez pulsa

Potraga za savršenim umjetnim srcem nikada ne završava, no izgleda da nakon desetljeća pokušaja i pogrešaka, kirurzi ostaju blokirani u potrazi za strojem koji se neće istrošiti, pokvariti ili izazvati ugruške i infekcije.

Image

srce transplantacija srce transplantacija

Z.H./Hina/ 14.6.2011. u 5:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dr. Billy Cohn i Dr. Bud Frazier s Instituta za srce u Teksasu, kažu da su razvili stroj koji bi mogao izbjeći ugruške, infekcije i kvar s jednostavnim vrtloženjem rotora  što znači da bi ljudi uskoro mogli dobiti srce koje neće otkucavati.

U laboratoriju Instituta za istraživanja na životinjama, živi 8-mjesečno tele s imenom Abigail. Cohn i Frazier uklonili su Abigailu srce i zamijenili ga s dvije centrifugalne pumpe. "Ako slušate na prsima sa stetoskopom, nećete čuti otkucaje srca", kaže Cohn. "Ako ispitate arteriju, nema pulsa. Ako tele spojite na EKG, bila bi ravna crta", dodao je.

Crpke pogone krv Abigail i pomiču je kroz tijelo. "Po svakom mjerilu za analiziranje bolesnika, Abigail nije živa. Ali, ovdje možete vidjeti da je ona snažno, veselo, razigrano tele koje mi liže ruku", kazao je Cohn.

U ožujku, nakon što su napravu ispitali na 38 teladi, Cohn i Frazier osjetili su dovoljno samopouzdanja da iskušaju svoju napravu na ljudskom srcu. Izabrali su Craiga Lewisa, 55-godišnjaka, koji je umirao od amiloidoze, rijetke bolesti koju uzrokuje nakupljanje abnormalnih proteina.

U Lewisovu slučaju, srce je bilo toliko oštećeno da su mu liječnici davali 12 sati života. Njegova supruga, Linda, rekla je da treba pokušati s umjetnim srcem.

Craig Lewis bio je prvi pacijent podvrgnut eksperimentalnoj operaciji u kojoj su dvije komore pomoćnog uređaja koji krv stalno pumpa naprijed, zamijenile cijelo njegovo srce. Craig Lewis umro je u travnju, premda su liječnici rekli da je njegovo umjetno srce radilo savršeno.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
42 godine od odlaska

Ljubavi i strasti Josipa Broza Tita! Volio je nekoliko žena, no samo jedna bila je ona prava

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba