Ostalo

Što bi se dogodilo kad bi ispalili metak u svemiru?

Iako će mnogi pomisliti kako nije moguće pucati iz normalnog oružja u svemiru jer nema kisika, moderno streljivo u sebi sadrži oksidanse koji pokreću eksploziju baruta i guraju metak naprijed iz čahure.

S.M.
28.02.2012 14:38

Bismo li moglioružjemnormalno pucati u svemiru? Iako bi mnogi pomislili da to nije moguće jer nema kisika, moderno streljivo u sebi sadrži oksidanse koji pokreću eksploziju baruta i guraju metak naprijed iz čahure.

Prema Trećem Newtonovom zakonu (zakonu akcije i reakcije) sila koja djeluje na metak izaziva povratnu silu na oružje te na onoga koji ga drži. Ta sila gura osobu u svemiru unazad, a metak se kreće naprijed.

Ako metak ispalimo brzinom od 1000 metara u sekundi, mi ćemo se kretati u suprotnom smjeru brzinom od samo pet centimetara u sekundi, jer smo puno teži od metka, a nakon toga ispaljeni metak nastavit će se beskonačno kretati.

Peter Schulz sa Sveučilišta Brown kaže da postoji i druga mogućnost. Ako ispalite metak pod određenim kutem u, na primjer, Zemljinoj orbiti, on bi mogao obići planet i vratiti vam se u leđa.