Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
čudo tehnologije

Što je to najtočnije u svemiru?

Kako bismo vrijeme točnije utvrdili trebala bi mi pomoć pulsara, misterioznih neutronskih zvijezda čija su pulsiranja poljski znanstvenici iskoristili kako bi napravili vjerojatno najtočniji sat na svijetu. Pogledajte kako funkcionira čudo tehnologije u Gdanjsku.

RTL/ 25.11.2011. u 20:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najnoviji sat poljskih znanstvenika morao je slušati ritam čudljivih pulsara, neutronskih zvijezda iz dubokog svemira kako bi bi bio najprecizniji uređaj u svemiru.

"Pulsarov sat je vjerojatno najtočniji sat na svijetu jer njegov signal dolazi iz najpreciznijeg i najpouzdanijeg izvora koji poznajemo - pulsara. Njegova ogromna težina i gustoća prema Newtonov zakon čine njegovu rotaciju nevjerojatno stabilnom", objasnio je Grzegorz Szychliński iz povijesnog muzeja u Gdansku.

Pulsari su zvijezde veće od našeg sunca zbijene u tek nekoliko kilometara. Nastaju u supernovama, a oko svoje osi rotiraju se brže od ljudskog treptaja.

U pravilnom ritmu pulsiraju stotine puta u sekundi, što znanstvenici na Zemlji žele iskoristiti kao preciznu mjernu jedinicu za vrijeme.

Pulsarov sat ima preciznost od 18 decimalnih mjesta. To je nevjerojatna detaljna preciznost, kao jedna sekunda na ljestvici od nekoliko stotina godina.

Vrijeme se oduvijek mjerilo uz pomoć neba. Bez mjeseca, sunca i ostalih zvijezda ljudi bi kasnili i u vlastitu budućnost u kojoj će satove opet namještati svemirskih tijela.

Jezgru sata, koji je također i atomski sat, pokreće sam Svemir i nikad ne može pokazati krivo vrijeme, dapače, kako se Svemir mijenja postajat će sve precizniji i precizniji.

Originalni pulsarov sat broji milisekunde u Gdanjsku, no ubrzo bi mogao paziti na vrijeme u cijeloj Europi.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SDP-OVKA IZ PULE

Tko je Sanja Radolović? Samozatajna mlada saborska zastupnica besprijekornog modnog izričaja

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba