Play ponuda
Play ponuda
trikovi za uspjeh

Stručnjaci savjetuju: Kako briljirati na razgovoru za posao?

U zemlji u kojoj ima više od 320.000 nezaposlenih dobiti bilo kakav posao, često je ravno dobitku na lotu. Koji trikovi vam mogu pomoći da isplivate u masi jednako ambicioznih kandidata, a što nikako ne biste smjeli učiniti na razgovoru s potencijalnim poslodavcem, doznajte u prilogu!

RTL/ 9.10.2013. u 18:10
Play ponuda

Narade se u ovoj zemlji svi - i zaposleni i nezaspoleni. Prvi od posla, drugi od portage za njim. U Hrvatskoj, gdje se nezaposleni broje u stotinama tisuća, i sam poziv na razgovor za posao ravan je, barem, petici na lotu.

Ako ste i vi među onima kojima je burza drugi dom, a uzaludni razgovori za posao češći od rebalansa proračuna, možda mali dio problema čuči u vašem grmu. Jer među ovolikim redovima nezaposlene konkurencije, mjesta za pogreške na razgovoru za posao - nema.

"Prva greška je ta što se nepripremaju za razgovor za posao", pojasnila je Ljiljana Buhač, stručnjakinja neverbalne komunikacije.

Kažu mudri ljudi tek sedam posto prvog dojma čini ono što kažete. Pozamašan ostatak od 93 posto čini vaša neverbalna komunikacija.

"Ušli ste u prostor i rekli ste sve o sebi a da niste izgovorili niti jendu jedinu riječ. Znači jako je bitno kako ulazite od samog primanja kvake zatvaranaj vrata ostavlja dojam, govori o vašem karakteru vašem temperamentu", naglasila je Ljiljana Buhač.

Nije dobro lupati vratima niti kroz njih ulaziti pognute glave i ramena. U oba slučaja promašaj, a još niste ni ruku pružili, a kamoli sjeli u vrući stolac.
Znojni dlanovi i pružanje ruke koja podsjeća na kuhanu lignju, također nije put do posla iz snova.

"Isto tako ako imate jači stisak ruke osvjestite ga da poslodavac, eventualno vaš budući šef, ne završi u Draškovićevok na langeti", istaknula je Buhač.

Ako budućeg poslodavca uspijete sačuvati od ozljeda, možete sjesti. I tako upasti u novu neverbalnu zamku.  

"Način kako sjedite da li sjedite pogrbljeno da li imate spušteni pogled gubite bitku za to radno mjesto. Jako je bitno da sjedite uspravno, da sugovornika gledate u oči, da pokažete znakove da sudjelujete u razgovoru klimanjem glavom osmjehom", objasnila je.

Što dulje sjedite, veće su šanse da nešto i zabrljate.

"Znači, izbjegavajte micati kosu po ušima, gladiti se po nosu, lickati usnice, zakašljavati se. Od neugodnih pitanja se često počnemo vrpoljiti", nastavila je Buhač.

Ako ste uspješno izbjegli ove zamke, vjerujemo i da ste se na razgovor za posao potrudili doći oprani, počešljani i pristojno odjeveni. Tako fini, mirišljavi i neverbalno besprijekorni, morate još jedino pripaziti na to što govorite. Nepripremljenost, zamuckivanje i poštapalice glavne su ubojice dobrog razgovora za posao.

"Čim krenete s negacijom, to je jedan negativan stav nema riječi poput 'ne znam', 'neću', 'ne mogu', 'nikako'. To su riječi koje se ne bi smjele koristiti tijekom intervjua", dodala je Zdravka Krndelj, profesorica poslovne komunikacije.

Sad još samo ostaje na Vladi da se pobrine za ta radna mjesta na kojima ćete, uz ove savjete, sigurni smo briljirati.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
LJUBAV JE U ZRAKU

Iva Grgurić prvi put pokazala dečka: Beogradski je biznismen, golupčići ne mogu biti zaljubljeniji

Play ponuda

Više s weba