Ostalo

Sulejmanov most u Osijeku kao osmo svjetsko čudo!

Vojsku Sulejmana Veličanstvenog ništa nije moglo spriječiti u njegovim osvajačkim pohodima. Iako je hrvatsku povijest obilježio kao negativna ličnost, iza njega je ostao most koji je bio proglašen osmim svjetskim čudom. Osječani ga planiraju rekonstruirati, a u tome će im pomoći hrvatska i turska vlada.

RTL
26.09.2012 17:55

Sulejman Veličanstveni vlada malim ekranima, pokazujući svoju nježnu i zavodničku stranu, ali i pohlepu velikog vojskovođe. Polakomio se i za Slavonijom. Iza sultanove vojske ostala je stravična pustoš, ali i nešto čemu se nakon četiri stoljeća možemo diviti bez gorčine.

S njega je Sultan kretao u krvave pohode po Europi, a most dug osam kilometara izgradilo je 25 tisuća vojnika i Slavonaca, u samo dva tjedna. Sada će, nakon više od 400 godina biti obnovljen. S prvim koracima već se krenulo.

Zna se i da mu je statika bila savršena, iako je izgrađen na močvarnom tlu, samo ljudskom snagom. Konstrukcija kakve se ne bi posramili najbolji suvremeni arhitekti.

Izgrađen će biti na istom području. Sa zapadne strane Tvrđe, preko Drave na kopno do Darde. U njega bi trebali biti ugrađeni i originalni dijelovi, za čije se očuvanje brinu u Zadru.

"Pretpostavlja se da su to piloni koji su bili, držali su kao potporan most. Oni su stajali u zemlji", kazala je konzervatorica Anica Jelić .

Sultanov most izgrađen u zlu svrhu, doživio je i zlu sudbinu. Prvi ga je zapalio Nikola šubić Zrinski.

Mosta kojim su možda koračale i vjerne sultanije zaslijepljene moćima svoga gospodara i turske vojske, koja je, koliko god snažna bila, u Slavoniji na koncu ipak poražena.

Više pogledajte u prilogu!