Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
KRATAK VIJEK TRAJANJA

Televizori su programirani da 'krepaju' nakon dvije godine?

Perilica rublja više ne radi nakon pet godina, televizor je "krepao" nakon dvije, a slično je i s ostalim električnim i elektroničnim proizvodima, poput mobitela ili kompjutora pa se kupci pitaju imaju li današnji, suvremeniji proizvodi, kraći vijek trajanja od nekadašnjih.

Image

televizor televizor

RTL/Hina/ 21.4.2013. u 15:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europski potrošački centar (CEC) je uz pomoć studentice Lydie Tollemar, koja je pisala radnju na tu temu, upravo izdao izvješće pod naslovom "Programirana dotrajalost, produkt potrošačkog društva" u kojem se zaključuje da je dotrajalost proizvoda namjerno planirana.

Perilica rublja više ne radi nakon pet godina, televizor je "krepao" nakon dvije, a slično je i s ostalim električnim i elektroničnim proizvodima, poput mobitela ili kompjutora pa se kupci pitaju imaju li današnji, suvremeniji proizvodi, kraći vijek trajanja od nekadašnjih, piše u nedjelju francuski Le Monde koji odgovor nalazi u izvješću Europskog potrošačkog centra (CEC) te tvrdi da se danas proizvodi namjerno loše rade kako bi ih se što češće kupovalo.

"Vijek trajanja proizvoda je kraći kako bi se kupce primoralo na češću kupovinu", tvrdi se u izvješću.

Najčešće se radi o "funkcionalnoj grešci" nekog proizvoda, tj. proizvođači rade razne strojeve, poput bijele tehnike, na način da ukoliko samo jedan dio otkaže, prestane raditi cijela perilica rublja, suđa ili, recimo, pegla. To se odnosi na gotovo sve električne ili elektroničke proizvode - televizore, mobitele, računala itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Photos/Ilustracija
Image
Photos/Ilustracija

(FOTO: Photos/Ilustracija)

CEC tvrdi da su perilice rublja programirane na samo 2.000 do 2.500 pranja. Naime, bubanj se sve više radi od plastike, a ne inoksa, što automatski znači da će stroj kraće trajati.

Upravo se čita

Image
NEVIĐENA SREĆA

Anji iz 'Života na vagi' ostvarila se najveća želja, a sada je otkrila i spol bebe: 'Stiže nam Liam!'

"Također, kuglični ležajevi, koji su jedni od ključnih dijelova za rad perilice rublja, direktno su ugrađeni u bubanj. Ako više ne rade, morate mijenjati cijeli bubanj i obrnuto", stoji u izvješću.

Slično je i s televizorima, koji su programirani da rade do 20.000 sati, a najčešći kvar je na "kondenzatoru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Posebna su priča mobiteli i "smartphoni" koji također često pate od "funkcionalne pogreške". Dovoljno je da vam se pokvari baterija i da vam mobitel više ne radi. Dodatnu opremu je nakon nekog vremena gotovo nemoguće nabaviti jer se više i ne proizvodi, a za najnovije aplikacije vam treba i najnoviji model pametnog telefona.

Image
Foto: PHOTOS.COM
Image
PHOTOS.COM

(FOTO: Photos/Ilustracija)

Na crnoj listi potrošača je Appleov Ipod. Naime, Ipodi prve, druge i treće generacije nemaju odvojive baterije, pa kad baterija nakon 18 mjeseci prestane raditi, treba kupiti cijeli novi Ipod. U SAD-u je stoga pokrenuta akcija potrošača "Class Action", a Apple je u međuvremenu nadoknadio štetu svojim klijentima i predložio zamjenske baterije.

Lošiji nego prije su i printeri, ali i automobili s najluđim dizajnom, ali lošijim i kratkotrajnijim motorima. Potrošači su očajni, a u međuvremenu su se na internetu pojavile web stranice tipa "sam svoj majstor" gdje možete vidjeti kako sami doskočiti nekim kvarovima, od gril tave, automobila, prijenosnog računala do perilice rublja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

CEC poziva EU da se ozbiljno uhvati u koštac s tim problemom i traži zakonsku regulativu glede vijeka trajanja nekog proizvoda.

Prijedlog zakona u tom smislu je podnio parlamentarac Jean-Vincent Place (Europe Ecologie Les Verts).

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lažna supruga

Marina Mamić ne krije ljutnju zbog lažnih navoda: 'Zdravko Mamić mi je uništio reputaciju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba