Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ODNOS VLASNIKA I LJUBIMCA

Tepanje psu nije tako glupo kako se čini

U studiji objavljenoj u časopisu Plos znanstvenici pišu da psi, kao i bebe, dijele tzv. efekt sigurne baze, što znači da su privrženi svojim 'ljudskim roditeljima' baš kao i djeca.

Image
Foto: photos.com
RTL/Hina/ 26.6.2013. u 14:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ste ikada u čudu gledali nekoga jer previše mazi svoga psa, znajte da novo istraživanje austrijskih znanstvenika pokazuje da tepanje pekinezeru i nije tako budalasto kako se čini.

Oni su, naime, otkrili da je odnos vlasnika i psa vrlo sličan odnosu roditelja i malog djeteta. U studiji objavljenoj u časopisu Plos znanstvenici pišu da psi, kao i bebe, dijele tzv. efekt sigurne baze, što znači da su privrženi svojim "ljudskim roditeljima" baš kao i djeca.

U pokusu u kojem su promatrali ponašanje pasa u prostoriji u kojoj je bio i vlasnik, pa zatim samo neka nepoznata osoba ili kad su u njoj bili sami, znanstvenici s bečkog veterinarskog fakulteta zaključili su da je sama nazočnost vlasnika, iako im nije davao nikakve upute, psima davala više samopouzdanja.

Voditeljica istraživanja Lisa Horn kazala je da je tzv. efekt sigurne baze ili utočišta, koji je tipično razvija u odnosu roditelja i djeteta, mogući razlog tog fenomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Preživljavanje dojenčadi, kao i mladunčadi u životinja, ovisi o stvaranju snažne veze s najvažnijom osobom koja za dojenče brine, najčešće majkom", pišu znanstvenici.

Ovo je prvi put da se takva povezanost proučavala u odnosu čovjeka i psa, koji su za taj eksperiment izabrani kao vrsta društveno najbliža čovjeku.

Upravo se čita

Image
REALITY ZVIJEZDA

Sjećate li se Nikoline Tutić? Bila je zvijezda showa 'Brak na prvu', a danas izgleda neprepoznatljivo

Pripitomljeni psi povezani su s ljudima već 15 tisuća godina i najvećem broju slučajeva njihovi vlasnici preuzimaju ulogu glavnog psećeg društvenog partnera.

"Jedinstvena veza odraslih pasa i njihovih ljudskih vlasnika ima veliku sličnost s vezom dojenčadi i roditelja. Psi su ovisni o brizi svog vlasnika i takvo im je i ponašanje", napisala je Horn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
gdje je nestala?

Sjećate se bivše supruge Nike Kranjčara? Samozatajna Simona nakon razvoda povukla se iz javnog života, a sreću pronašla u odvjetniku

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba