Ostalo

Tereza Kesovija za RTL.hr: 'Odlazak u Beograd još se pamti kao neki užasni minus u mom životu'

Iako ne voli da je se zove divom, htjela ona to ili ne, Tereza Kesovija je jedna od najvećih hrvatskih glazbenih diva ikada. Iza sebe ima više od 70 pjesma, stotine nagrada, tisuće i tisuće prodanih ploča, a jedna je od rijetkih Hrvatica koja je karijeru ostvarila i izvan granica Lijepe naše

T.M.
15.03.2022 14:00

Prije nekoliko dana brojne zvijezde iz javnog života prisustvovale su dodjeli glazbenih nagrada poznatojpod nazivom Top.HR Music Awards! Riječ je o glazbenoj nagradiu organizaciji Hrvatske diskografske udruge i RTL-a, a predstavlja jedinstveno glazbeno priznanje na domaćoj sceni.Neki od doajena hrvatske glazbe poput naše sugovornice dodatno su uveličaliovogodišnji Top.HR Music Awards. Legendarna Tereza Kesovija jedna je od žena koja je svakako obilježiladomaću glazbu, a upravo njima - ženama koje su ostavile traga u domaćoj glazbenoj povijesti, posvećena je bila ovogodišnja dodjela nagrada Top.HR Music Awards!

Iako ne voli da je se zove divom, htjela ona to ili ne, Tereza Kesovija je jedna od najvećih hrvatskih glazbenih diva ikada. Iza sebe ima niz pjesama, stotine nagrada, tisuće i tisuće prodanih ploča, a jedna je od rijetkih Hrvatica koja je karijeru ostvarila i izvan granica Lijepe naše. Tako je prije gotovo pola stoljeća slavu stekla u Francuskoj gdje je odlikovana i proglašenaVitezom Visokog odličja za doprinose u kulturikoju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, avrhunac njezine francuske karijere svakako je 1988. godina kada je održala solistički koncert u Olympiji u Parizu.Također, dobitnica je i Zlatne povelje za humanizam, a prije 13 godina dobila je Porin za životno djelo teiste godine, od grada Dubrovnika, dobila je istu nagradu odnosno nagradu za životno djelo.

"Kada mi netko kaže da sam jedna od žena koja je utjecala na hrvatsku glazbu shvatim dai prije 60 godina i danas imam istu ljubav, istu strast, istu želju da shvatim o čemu pjevam. Tumačenje dobre pjesme je jedan skladan brak između melodije i riječi. Što to znači? To znači da se te riječi koje su vrijedne, jednostavno moraju biti zalijepljene jedna za drugu. Morate imati moć sugestije! Jako je važno povjerovati sam u ono što želiš da povjeruje publika. Ako se u mojim očima ne vidi da vjerujem, neće niti publika vjerovati", rekla je Tereza u intervjuu za RTL.hr pa se osvrnula na suradnju s popularnom grupom.

Tereza Kesovija

(FOTO:Bojan Zibar i Mario Poje)

Naizgled nespojivi, Let 3 i Tereza Kesovija početak 2020. godine obilježili su nesvakidašnjom suradnjom u pjesmi Sam u vodi', a sada nam je Tereza otkrila detalje sa snimanja.

"Izazov u meni još uvijek postoji. Izazov za mene je bila i pjesma s grupom Let 3. Željela sam dokazati da mogu biti i rock glazbenik. Inače, Mrle, kojeg obožavam, trebao je obaviti uživo vjenčanje sa svojom dugogodišnjom partnericom Ivankom. To se sve trebalo dogoditi na malom otoku blizu Novog Vinodolskog. Na tom otočiću je samo jedna kapelica i nju su oni odabrali. Svi smo trebali biti u bijelom, mladenci, Let 3 i ja i otpjevati pjesmu. Taj spot bi mogao se kandidirati za najvišu nagradu, a zašto se to nije dogodilo? Jadna Ivanka dobila je koronavirus", rekla je Tereza.

Tereza Kesovija

(FOTO:Emica Elvedji/PIXSELL)

Iako iza sebe ima 60 godina dugu karijeru, zanimalo nas je i postoji li neka omiljena suradnja. A Tereza nam je, onako, kao iz topa, odgovorila na ovo pitanje, a u isto vrijeme nije krila niti tugu niti sreću s obzirom na to da legendarni francuski glazbenk Michael Legrand više nije s nama.

"Omiljena suradnja mi je ona s velikim Michael Legrandom. Preminuo je prije dvije godine, a bio je čovjek koji iza sebe ima dva Oscara, brojne Grammyje... Imali smo dva zajednička koncerta u Dubrovniku i u Splitu u Dioklecijanovoj palači. On je bio oduševljen. Najavio me kao osobu s kojom mu je čast surađivati. To je bio čovjek koji je u isto vrijeme mogao i dirigirati i pjevati", priznaje nam Tereza koja se potom nadovezala na koncert koji je itekako utjecao na njezinu karijeru.

Legendarna Tereza Kesovija rođena je 3. listopada u Dubrovniku

(FOTO: Pixsell)

Nakon 22 godine izbivanja sa srpske scene Tereza Kesovija ipak je održala koncert u beogradskom Sava centru23. siječnja 2011. godine. Brojni Hrvati ovaj potez nikada joj nisu oprostili.

''Mislim da je bila 2011. godina kada sam prvi put otišla u Sava centar nakon rata. Nikada više nisam otišla, ali to se pamti kao neki užasni minus u mom životu. Iz toga sam mogla zaključiti da ljudi nisi niti lijepi niti ljubazni i zato kada sretnem dobrog čovjeka poklonila bih mu život, ali takvih je sve manje", rekla nam je Tereza pa dodala:

"Od moje Hrvatske nisam dobila ni ono što je crno pod noktom. Nastavila sam raditi. Dom mi je nestao, a ovo sada je moje prebivalište. Uvijek sam imala onu nadu da će biti bolje. Čak i u onom nesretnom ratu u kojem sam itekako stradala i četiri godine bila izbjeglica na tuđoj zemlji. Ni onda nisam gubila nadu da će biti bolje", rekla nam je Tereza za kraj.