Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZA RTL.HR

'Je li me morala uhvatiti korona u najsvjetlijim trenucima karijere?': Tisja Kljaković Braić u intervjuu nam otkrila lijek i za najteže dane

U intervjuu za RTL.hr poznata hrvatska umjetnica otkrila je novi datum premijere predstave 'U malu je uša đava' u HNK, usporedila svoje bezbrižno djetinjstvo u Splitu s onim njezinih kćeri te prokomentirala svoj uspjeh koji se prošle godine dogodio na više 'fronti'

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
A.Š./ 18.1.2022. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slikarica, karikaturistica i spisateljica Tisja Kjaković Braić može reći kako joj je prošla godina, unatoč pandemiji, bila najbolja dosad. U njezin je kreativni svijet stigla djevojčica Issa koju je rodila krajem 2020. godine., u Klovićevim dvorima imala je izložbu 'Spomenik živom čoviku', najposjećeniju u prošloj godini, na Interliberu njezina je knjiga karikatura 'Oni 2' bila najprodavanija, a u novu je godinu ušla čekajući da njezini drugi projekti ugledaju svjetlo dana. Riječ je o predstavi po njezinoj prvoj knjizi 'U malu je uša đava', ali i crtanom filmu. S Tisjom smo porazgovarali o svemu tome, kao i o njezinom djetinjstvu te djetinjstvu njezinih djevojčica - Nastje i Isse.

Drugi put je odgođena predstava ‘U malu je uša đava’, koja su neka daljnja predviđanja, kada bi se mogla prikazati u splitskom HNK?

Novi datum je 27. siječnja ako ne bude novozaraženih u ansamblu. Nažalost, takva su vremena, a glumaca je puno tako da je sve lutrija. 

Redatelj Mario Kovač rekao je kako ste pogledali neke scene iz predstave, no jeste li ju uspjeli odgledati do kraja? Kakvi su dojmovi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pogledala sam jednu probu. Baka i dida su naprosto isti. Snježana Sinovčić je divno 'skinula' lik bake, s puno nježnosti. Ima kuhinjsku krpu na ramenu i ne gasi cigaretu, a dida Neno Srdelić onako pogoban s drobom u onoj tipičnoj penzionerskoj monturi i sive štofane gaće. Ma sjajno! Ali toliko sam subjektivna da nije pametno da odgovorim na to pitanje. Meni sve to skupa djeluje nestvarno.

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Image
Ivo Čagalj/Pixsell

Izvor: Ivo Čagalj/Pixsell

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

Glumica Andrea Mladinić utjelovila je vas, glavom i bradom, što kažete na njezinu izvedbu? 

Andrea je moja susjeda i sve likove iz knjige zapravo poznaje. Tako je divno ušla u lik djevojčice. Našla je mjeru. Hvale je i kolege. Baš me je dirnulo kako je na kraju predstave govoreći zadnje rečenice i zaplakala. Za mene je Andrea otkriće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim u Splitu, hoće li biti izvedba i u Zagrebu?

Još odgovor na to pitanje ne znam.

Gledajući scene, jeste li se vratili u djetinjstvo, o kojem pišete u knjizi?

Vratila sam se ja dok sam pisala knjigu. Pisala sam je za uspomenu. Često mi  govore da živim u prošlosti. Amarcord, sjećam se...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najdraža uspomena iz djetinjstva?

Knjiga 'U malu je uša đava'.

Što mislite, jesu li današnja djeca zakinuta za odrastanje kakvo ste imali vi i vaša generacija? Je li nam ovo digitalno doba ukralo igru na ulici, druženje s bakama i djedovima, općenito dječju bezbrižnost?

Pandemija koronavirusa je ukrala već dvije godine druženja s bakama i didovima. Onaj dvor u kojem sam se ja igrala s puno djece već godinama 'zjapi' prazan. Sada u njemu raste loše raspoređeno cvijeće posvađanih susjeda. Možda sam sada i ja ostarila pa kad vidim svoju malu kako ovisnički igra igrice - poludim! Neshvatljivo mi je to. Puno toga lošeg djeci je ponuđeno tako da sam joj morala otkrivati serije iz svog djetinjstva poput 'Jelenka' kako bi je nešto dotaknulo i probudilo emocije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jeste li mislili da će vaša prva knjiga pokrenuti toliko toga - predstavu, crtani film, pa potom i ostale knjige 'Oni' i 'Oni 2'?

Zapravo je knjiga karikatura 'Oni' osvijetlila roman 'U malu je uša đava'. Karikature su tada naprosto osvojile publiku pa su ljudi vjerojatno poželjeli vidjeti što sam to i napisala. Dobila sam bezbroj pisama čitatelja i gotovo sva su ista. Kažu - smijali smo se cijelu knjigu, a na kraju i zaplakali. Mislila sam da pišem samo svoju uspomenu, a napisala sam uspomenu cijele jedne generacije. Puno toga se potom zakotrljalo. Kad me animator Veljko Popović zvao mislila sam da me zasigurno zove zbog knjige 'Oni', međutim to nije bio slučaj. Poželio je od romana 'U malu je uša đava' napraviti crtani film. To je dugotrajan posao i jako me veseli jer sam ja nacrtala glavne likove i interijer je baš onakav kakav je bio.

‘Spomenik živom čoviku’ u Klovićevim dvorima najposjećenija je izložba s 9000 posjetitelja u svega nekoliko mjeseci, jeste li se nadali tome uspjehu?

Ne razmišljam o uspjehu dok radim. Nikad, zapravo uživam u procesu i stvaranje mi je potreba bez koje ne mogu biti u potpunosti sretna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Image
Ivo Čagalj/Pixsell

Izvor: Ivo Čagalj/Pixsell

Knjige također rasturaju, među najprodavanijima su bile na Interliberu, je li 2021. godina bila vaša godina u punom smislu te riječi, unatoč pandemiji?

Baš sam se neki dan pitala je li me morala uhvatiti korona u najsvjetlijim trenucima karijere.  Ali kako je Mario Kovač rekao - u bolesnom vremenu smijeh je lijek. Prošla godina za mene će ostati nezaboravna. Izašla je iz tiska nova knjiga karikatura 'Oni 2' i bila je najprodavanija knjiga na Interliberu. Kao kruna moje slikarske karijere otvorena je i velika monografska izložba u Klovićevim dovorima pod nazivom 'Spomenik živom čoviku', a podatak da je najposjećenija izložba u 2021 . došao je kao šlag na kraju.

Kako poslovne pothvate usklađujete s odgojem kćeri, malene Nastje i nešto starije Isse?

Teško je moram priznati. Davno mi je otac rekao, da ako u nečemu želim uspjeti, cijeli dan moram na to misliti. Često me moj muž zna pitati: Gdje si ti Tisja? Gdje si odlutala? Meni misli lete. Imam sreću da sve što mi padne na pamet realiziram jako brzo tako da imam vremena za puno uloga u svom životu.

Vaši planovi za 2022. godinu?

Nikad ništa ne planiram.

A.Š./ 18.1.2022. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ispovijest slavnog frizera

Progovorio o poslu i odnosu sa Ivom Šarić: Antonio radio i s predsjednicom i s manekenkama, a put do uspjeha nije bio lak

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba