Ostalo

Tisuće tragača u potrazi za komadićima meteorita

Dobro staro zlato više nikom nije zanimljivo. Tisuće tragača raspršile su se Rusijom u potrazi za komadićima meteorita koji je eksplodirao prije 11 dana. Krhotine postižu nevjerojatne cijene. Naime, gram meteorita košta čak 40 puta više od grama zlata!

RTL
26.02.2013 18:15

Bio je to događaj koji će stanovnici Čeljabinska pamtiti cijeli život. Ili po bljesku i detonaciji, ili kao novac koji je pao s neba. Prvih su dana rijetki sretnici pronašli pokoji komadić, ali posljednjih je dana ovo postala prava meteoritska groznica.

"Nisam siguran hoću li ih prodati. Možda ću ih zadržati za uspomenu. Zašto bih ih prodavao? Sumnjam da imaju veliku vrijednost", rekao je jedan od sretnih nalaznika.

U prva dva dana komadići stigli na crno tržište mogli su se prodati po cijeni i četrdeset puta većoj od cijene zlata, ali to više nije tako. Jer s tisućama ljudi koji ih traže i sve više pronalazaka, nastaje inflacija svemirskog kamenja.

"Komadići meteorita su izgoreni crni komadi stijene. Ne možete ih zamijeniti ni za što drugo", rekao je Ruslan Kalunin, vođa grupe tragača.

I ovom se čovjeku posrećilo. Rupu u snijegu nije napravio losov brabonjak, već pravi meteorit. U to nema sumnje.

"Mislim da je jedan od najvećih dosad. Što se više približavamo, pretpostavljam da ćemo pronalaziti sve veće i veće komade, pa mislim da ovaj na kraju neće niti biti među najvećima", rekao je Kalunin.

Većina pronađenih komada ipak je završila tamo gdje je trebala - u ruskom institutu Nanotek, koji će svoje vrijedne kamenčiće dijeliti i s drugim znanstvenim centrima. Neki od dobivenih komada prave su pravcate meteoritske mrcine.

"Najznačajniji među njima bio je pronalazak Masje Pinkove prije manje od 24 sata. Komad je težio čak 1,8 kilograma", rekao je Viktor Grokhovski, član komisije za meteorite.

On će svojoj tragačici donijeti ponos i čast. Loša stvar je što neće dobiti novac, ali dobra je da neće niti neizlječivu bolest.

"Naravno da sadrže radioaktivne izotope pomoću kojih će znanstvenici utvrditi njihovu starost, ali nisu opasni za ljude", kaže Kalunin.

Najsretniji od svih su ipak znanstvenici. Od silnih svemirskih ulova imat će godinama što proučavati. Takva prilika rijetko sama pada s neba.