Ostalo

Tko ima najneobičnije zanimanje u Hrvatskoj?

Uz surfanje itekako ide pijuckanje kave. Hrvati je na dan popiju čak trideset tona, što je više od jednog željezničkog vagona. No, umjetnost pripravljanja ovog napitaka znaju tek rijetki.

RTL
02.02.2012 20:52

Mateja kuha cappuccino, ali ne na radnom mjestu nego na ispitu. Zadovolji li iskusno nepce stručnjaka u komisiji, dobit će diplomu prve hrvatske baristice - majstorice za pripremanje kave .

Dajem svu svoju ljubav u kavu i nadam se da će mi diploma pomoći i kad uđemo na europsko tržište", priznala je Mateja iz Rijeke.

U njenoj radnoj knjižici pisat će da je stručnjakinja za pripremanje kave, baš kao i prvom Dalmatincu koji je barist. Ivo je konobar u Splitu, a na predavanja u Rijeku dolazio je triput na tjedan.

Uz teorijski dio, zadatak na završnom ispitu je u 15 minuta pripremiti po četiri espressa, cappuccina i koktela na bazi kave.

Ocjenjuje se okus kave, tu se gleda i postojanost pjene koja se stvara kad se kuha kava, znači boja pjene, gustoća", pojasnio je profesor ugostiteljskog posluživanja Krešimir Brnin .

Važno je i kako je poslužena. Nimalo lak zadatak kad je baristi poslužuju degustatoru koji je među sedam najboljih na svijetu.

Više sam nego zadovoljan ovim što su današnji kandidati danas pokazali", priznao je jedini hrvatski deguster kave Nikica Žigante .

Školu koja traje dva i pol mjeseca platili su 7.200 kuna, no smatraju kako im se isplatilo dati svaku lipu jer Hrvati na dan popiju 30 tona kave, što je najmanje dva milijuna ispijenih šalica.

Život je prekratak za lošu kavu", obrazložio je motivaciju Igor, jedan od polaznika škole.

Što je kava bolja, više se pije, pa se svakom ugostitelju isplati zaposliti školovanog baristu.

Zasad ih je samo pet, pa će od ožujka riječki Zavod za zapošljavanje za još deset barista financirati školovanje na Narodnom učilištu.

Sretnete li bilo koga od njih na šanku za aparatom, budite sigurni da će vam skuhati najbolju kavu u državi.