Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
KERUM I NEVE U MUZEJU

Tko je diverzant koji je 'okačio' Seku i Bracu?

Tko je diverzant koji je pohodio splitsku Galeriju umjetnina u Noći muzeja? U gerilskoj akciji na zid je postavljena slika Seka i Braco. Ne morate dva put pogađati tko su bili glavni likovi u splitskoj inačici poznate umjetnine mađarskog slikara.

RTL/ 29.1.2013. u 18:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Akcija je provedena brzo i efikasno. Mladi gerilac, umjetnik i aktivist, sliku je s pripremljenim ljepilom brzo namjestio. Braco i seka s košarom punom jarebica i trešanja, sretni su, bucmasti i s rumenim obraščićima.

Gledatelji su brzo slikali novu atrakciju, ali nisu imali mnogo vremena. Zaštitari su sliku maknuli u roku od nekoliko minuta. Ali obzirom kakva su Kerum i Neve inspiracija svojim Splićanima, koji su im posvetili bezbrojne ilustracije, karikature, maske i nebrojene druge kreativne rukotvorine, bilo je pitanje dana kad će najpoznatiji splitski braco i seka osvanuti i propisno uokvireni.

"Kako protumačiti da tek sada kad smo mi u politici dolazi do takvih pojava. Mislim da je pametnome dosta i izvedite zaključak iz toga", rekla je Nevenka Bečić.

Pokazao joj je brat da ima istančan osjećaj za teatar pa je na čelno mjesto HNK-a postavio svog kompanjona. Veliki je mecena kipara pa naručuje i biste FranjeTuđmana i Isusove kipove. 

Ali umjetnici obavijeni velom tajne svog su se djela odrekli. Otisak ljepila koji je ostao ne može se skinuti već se mora ponovno krečiti, a snimile su ih i muzejske kamere, samo pitanje je hoće li ih itko tražiti.

Lako je moguće da je to bila i poruka ravnatelju koji je navodno jako blizak gradonačelniku. Slika je osvanulo između mnogih poznatih autora kao što su EmanuelVidović ili VlahoBukovac. Bilo bi možda i nepravedno da mjesto na kojem je stajala slika Braco i seka postane popularnije od svih drugih umjetničkih djela. Ali mora se priznati - ljupki su kao slika. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KULTNI ZAGREBAČKI BEND

Filešova odvjetnica: 'Houra i Bodalec ne smiju više nastupati pod imenom Prljavo kazalište'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba