Ostalo

Tko su perjanice domaćeg chick-lita?

Pod utjecajem kultne knjige i serije 'Seks i grad', i kod nas se pojavio tzv. 'chick lit'. No, razvijao se po nekim samo nama logičnim pravilima.

RTL
2014-01-14 18:05

Manhattan je na ekranu izgledao tako privlačno. Biti kolumnistica - činilo se - bio je najglamurouzniji posao na svijetu! Pod utjecajem kultne knjige i serije Seks i grad, i kod nas se pojavio tzv. "chick lit". No, razvijao se po nekim samo nama logičnim pravilima. A najprodavanije autorice, umjesto da zbrajaju novac od naklade, i dalje vode bitke oko toga je li pismo žensko, muško ili univerzalno! Što je chick lit "po naški"?

Ako si mlada, pomalo depresivna, a opet luckasta i još k tomu imaš prijatelja homoseksualca - možda si baš ti sljedeći glavni lik nekog chick lit romana! Upravo takav tip literature mnogi nazivaju štivom za kokoške no, na njihovu žalost, mnoge se uspješne žene pronalaze upravo u njemu! Velikim dijelom i zbog popularnosti serije Sex i Grad.

Kad smo već kod Sexa i grada, mnogi u Snježani Mehun vide lik i djelo Samanthe, svjetski poznate žderačice muškaraca!

Za Marijanu Perinić kažu da je ženski Ante Tomić! U svojoj knjizi 'Šaka suza, vrića smija' opisala je provincijalne dogodovštine koje su za razliku od blještavila Manhattana - hrvatska svakodnevica.

"Moja glavna protagonistica Helena dolazi kod svoje babe i ubijaju je sa svih strana kad se misliš udat, kad se misliš udat, joj trideset i neka ti je - ostat ćeš mi stara cura!".

Što je život nego šaka suza i vrića smija, a još kada se dio radnje odvija u Drnišu - zabava je zajamčena! Možda se baš zato u ovom romanu ne pronalaze samo žene, već i muškarci!

"Primjer je moj prijatelj Hrvoje Šalković koji je pročitao prvi rukopis i onda je rekao - stara ovo je dobro!!!", dodaje Marijana.

Ali nije Marijana jedina koja brani boje ovog žanra! Tu su Lana Biondić, Jelena Veljača i Željana Giljanović koju su donedavno nazivali prvom damom hrvatskog chick - lita! Kada smo spomenutu autoricu pokušali kontaktirati, obratila nam se sljedećim riječima.

Odbijam rodnu kategorizaciju književnosti na način da se književnost muških autora smatra univerzalnom, a ženska podliježe rodnoj terminologiji. Svoje knjige ne smatram chick litom, već univerzalnim humorističnim romanom.

Svojedobno, poznati pisac Miljenko Jergović izjavio je - Ako je Jelena Veljača hrvatska Carrie, onda je Turopolje New Yersey. Novopečenu scenaristicu to nije navelo da se ostavi voljenog pera!

"Mislim da sam nekako se pronašla u ovim, nazovimo to tako scenarističko - kolumnističkim vodama, dakle u nekoj toj vrsti pisanja i to je to gdje se vidim", kazala je Jelena Veljača, scenaristica.

Zapravo, ovaj književni izričaj graniči s marketinškom aktivnošću u kojoj prodaja pojedinih cipela i haljina rapidno raste.

"Sve te knjige koje ponekad imaju te neke nedostižne modne brendove, opis nekih zgodnih cipela, nekih modnih detalja - žene imaju tu wish listu i naravno da to potiče prodaju nekih određenih modnih brendova", izjavio je Borut Mihalić, stilist.

Prodaja i potražnja svoj su vrhunac dosegnule upravo zahvaljujući Carrie Bradshaw!

"Manolo Blahnik nema cipele koje su uvijek u trendu, on radi svoje kreacije u svom krugu, međutim sex i grad su proslavile njegove cipele i odjednom su one postale najpoželjnije cipele", dodaje Borut.

Čak se i aktualna ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić svojedobno bavila fenomenom chick lita opisavši to kao arheologiju urbane svakodnevice u kojoj se žene bore s vjetrenjačama! No, ta borba, čini se, neće dugo trajati! Ako je vjerovati svjetskim trendovima, chick lit je umro, a ubio ga je farm lit! U jeku recesije, urbane mlade djevojke svoje manolice zamijenile su stajskim čizmama, luksuzne automobile - traktorima, a svoje srce dale su farmeru iz susjedstva!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.