Ostalo

Tužba za 'razvodnjavanje' piva

Pivopije u SAD-u podnijeli su tužbe vrijedne pet milijuna dolara u kojima terete pivarsku korporaciju Anheuser-Busch da razvodnjava svoje pivo.

RTL - Hina
27.02.2013 13:28

U tužbama, podnesenim u Pennsylvaniji, Kaliforniji i drugim američkim saveznim državama, tvrdi se da su potrošači bili prevareni u odnosu na sadržaj alkohola istaknut na naljepnicama piva, prenosi BBC.

Tužba se odnosi na 10 vrsta Anheuser-Busch piva, uključujući Budweiser i Michelob .

Anheuser-Busch InBev nazvao je tvrdnje "potpuno netočnim", navodeći u priopćenju da su njihova piva potpuno u skladu sa zakonom o deklariranju proizvoda.

Tužbe se temelje na informacijama bivših zaposlenika pivovara koje su u vlasništvu te multinacionalne kompanije.

"Naše informacije dolaze od bivših zaposlenika Anheuser-Buscha, koji su nas obavijestili da se kao stvar poslovne prakse, svi njihovi proizvodi spomenuti u tužbi razvodnjavaju", rekao je glavni odvjetnik tužitelja Josh Bokser .

U tužbi se tvrdi da "Anheuser-Busch koristi neke od najsloženijih procesnih tehnologija u svijetu da bi precizno pratio udio alkohola u završnim fazama proizvodnje, a zatim dodaje dodatnu vodu kako bi proizveo pivo sa znatno nižim sadržajem alkohola nego što je deklarirano na naljepnici".

U tužbi se navodi da je te praksa počela nakon što se američki Anheuser-Busch spojio s belgijsko-brazilskim InBev-om godine 2008., čime je stvoren najveći svjetski proizvođač alkohola.

"Nakon spajanja energično je ubrzana praksa varanja, čime se žrtvuje kvaliteta proizvoda koje je nekada radio Anheuser-Busch u cilju smanjenja troškova", navodi se u tužbi.

Petar Kraemer, potpredsjednik za proizvodnju i opskrbu u Anheuser-Buschu navodi u priopćenju da se tvrtka "s ponosom pridržava najviših standarda u proizvodnji svojih piva".