Ostalo

U 95. godini poželio ući u parlament

'Jednostavno sam mislio da je sad na meni red', kazao je Kawashima ponosno pokazujući poster s njegovim likom na oglasnoj ploči u gradiću Hanyu u predgrađu Tokija.

M. B. - HINA
13.12.2012 11:40

TOKIO - Japanac Ryokichi Kawashima u svojoj 95. godini odlučio je kandidirati se na predstojećim parlamentarnim izborima i za potrebe svoje kampanje odvojio je oko 28 tisuća eura od novaca koje je uštedio za svoju starost i troškove pokopa.

On se registrirao u tokijskom gradskom uredu i time je postao najstariji kandidat na nedjeljnim izborima za donji dom parlamenta.

"Jednostavno sam mislio da je sad na meni red", kazao je Kawashima ponosno pokazujući poster s njegovim likom na oglasnoj ploči u gradiću Hanyu u predgrađu Tokija.

"To mi je palo na pamet kad sam gledao televizijsku debatu glavnih stranaka", kazao je dodajući da nije mogao podnijeti "koliko imaju malo veze sa stvarnosti".

Kawashima sam financira svoju kampanju a u izbornom strožeru članovi su njegove obitelji, braća stara 85 i 76 godina te 80-ogodišnja sestra. Priznaje kako je svjestan da ima malo izgleda pobijediti.

Danas četvrtinu Japana čine građani stariji od 65 godina. Ta zemlja na vrhu je u svijetu po postotku stogodišnjaka kojih je 34,3 na svakih sto tisuća stanovnika.