Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pravila bontona

U čemu griješite dok jedete, pričate, ali i telefonirate?

'Hvala! Molim! Oprosti!' To su neke od riječi koje roditelji djecu uče još u pelenama. Dio je to bontona kojeg mnogi nikad ne svladaju do kraja. Dijelom i zbog toga što su moderna vremena donijela i neka nova pravila. Maja Perica otkrit će vam tako u čemu griješite dok jedete, pričate, ali i telefonirate.

RTL/ 26.11.2014. u 18:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvi bonton napisan u šesnaestom stoljeću i onaj iz suvremenog doba imaju jako malo dodirnih točaka. Pravila su nekada bila jako stroga i za kršenje istih postojale su kazne.

Osnovna pravila lijepog ponašanja nisu se mijenjala, no promijenio se stav prema njima i mnogi ih zaobilaze u širokom krugu.

Osnovno pravilo bontona je ne radi drugome ono što ne bi htio da netko  radi tebi, a sve počinje od kućnog odgoja.

"Prvo, ja bih počela od vrtića s osnovnim bontonom. 'Pozdravi, reci hvala, nemoj tući curice, nemoj se uopće tući, nemoj se gurati'. Djeca su razmažena, misle ako im se sve dozvoli, da im se svugdje to treba dozvoliti, a to je greška roditelja", pojasnila je Biba Salata, stručnjakinja za bonton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kućni odgoj, pristojnost i poznavanje bon tona, najbolje se vidi pri jelu i tu mnogi padaju na ispitu, pogotovo kada posjećuju restorane.

"Najčešća greška je, ja to zovem veslanje. Beštek, kad se jednom digne sa stola, kad se s njim jede, on se nikad ne odlaže da se dira sa tanjurom i stolom. Kada prestaneš jesti, ostaviš ga na tanjuru. Često vidim da se ljudi služe nožem za sve i da ga oblizuju i stave u usta ", dodala je stručnjakinja.

Upravo se čita

Image
GLASAJTE U NAŠOJ ANKETI

ANKETA Što mislite koga su eksperti spojili u novoj sezoni 'Braka na prvu'?

No postoji još jedna gora stvar i nikako nije u skaldu s bontonom.

"Pušenje po cesti to je vrlo ružno, bacanje opušaka još je ružnije, a što me jako smeta je vidjeti mlade cure koje već u 8 sati ujutro puše", rekla je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A ljude smetaju brojne stvari, i sve nam se čini kako manjak bontona itekako potiče živciranje.

Čini se kako je osnovna lekcija, 'dobar dan', zaboravljena stvar. A kultura u prometu, gotovo niti ne postoji.

Digitalno doba piše nove stranice bontona, svakim ih je danom sve više. Ovo su neka osnovna pravila. Drušvene mreže poput Facebooka i Twittera ne koristite na poslu, na mail se odgovara za maksimalno 24 sata i nikako velikim slovima. A mobitel, o njemu bi se mogla cijela knjiga napisati.

"A kad ste na poslovnim ručkovima mob se ne nosi i ne drži se za stolom", naglasila je Salata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovo slobodno primijenite i na izlaske s prijateljima. Druženje uz mobitele sve je osim prihvatljivo. No ako se već ne možete odvojiti od mobilnog ljubimca, barem proguglajte bonton i prisjetite se pravila lijepog ponašanja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
TEŠKE ŽIVOTNE SITUACIJE

Potresne sudbine regionalnih glumaca: Nakon nekoliko desetljeća rada završili su u iznimno teškim situacijama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba