Ostalo

U Europi i Aziji nekada se govorilo istim jezikom

Iz zajedničkog jezika razvilo se sedam novih koji su formirali pradavnu euroazijsku 'superobitelj' jezika. Oni su se potom rangirali u jezike koji se danas govore od Sibira do Portugala.

RTL
07.05.2013 13:52

Novo istraživanje pokazalo je da jezici kojima govore milijuni ljudi diljem Europe i Azije potječu od jednog pradavnog jezika.

Tako na primjer engleski i japanski, koji su potpuno različiti, imaju zajedničko porijeklo koje datira prije 15.000 godina.

Iz zajedničkog jezika razvilo se sedam novih koji su formirali pradavnu euroazijsku "superobitelj" jezika. Oni su se potom rangirali u jezike koji se danas govore od Sibira do Portugala.

Znanstvenici su upotrijebili računalni program koji im je pomogao da predvide riječi koje se toliko rijetko mijenjaju da bi trebale zvučati slično u svim euroazijskim jezicima. Dobiveni popis riječi usporedili su s "ranim riječima" te se pokazalo da su one za koje su predvidjeli da će biti slične, zaista i bile slične.

Postoje 23 riječi koje su iste u barem četiri od sedam jezika "superobitelji", a radi se uglavnom o onima koje se često koriste poput "majka" ili "muškarac", dok su znanstvenike glagol "pljuvati" te imenica "crv" iznenadile svojom dugovječnosti.