Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
i čekaju 4 sata

U Gazi zbog brze hrane riskiraju život!

Stanovnici Gaze, ljubitelji pržene piletine lanca Kentucky Fried Chicken (KFC) mogu jelo naručiti dostavom ako su spremni pričekati nekoliko sati dok im narudžba stigne iz egipatskoga grada Al-Ariš na Sinaju.

Image

Piletina, pile, hrana Piletina

Foto: RTL Arhiva
RTL/Hina/ 17.5.2013. u 12:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Narudžbe proslijeđujemo restoranu u Al-Arišu i zatim vozilom dostavljamo do pograničnoga grada Rafaha", objašnjava Halil al-Ifranži, vlasnik poduzeća Yamama.

Rafah je jedini pristup na palestinskih teritorij koji nije pod nadzorom Izraela.

"Zatim netko tunelom (za krijumčarenje) prebacuje obroke na drugu stranu Rafaha, a odatle do našeg sjedišta u Gazi", dodaje vlasnik i objašnjava da je tunel, umjesto terminala Rafah, bolje rješenje jer ljudi ne mogu putovati redovnim putem.

Naručitelj treba računati da će na obrok pričekati nekih četiri sata. Mora biti spreman tako složeni put dostave i papreno platiti jer 20 komada piletine stoji 130 šekela ili 27 eura, dvostruko od cijene u Al-Arišu.

Izraelska blokada Gaze zabranjuje gotovo sav izvoz iz Gaze prema Izraelu ili Zapadnoj obali. Taj izvoz je do 2007. činio 85 posto tržišta Pojasa Gaze koja je od tada osuđena živjeti od međunarodne humanitarne pomoći, navode UN i nevladine udruge.

Blokadu je Izrael nametnuo u lipnju 2006. pošto su Palestinci oteli izraelskog vojnika koji je konačno oslobođen u listopadu 2011. u zamjenu za tisuću palestinskih zatvorenika. No kopnena, pomorska i zračna blokada Pojasa Gaze pojačana je u lipnju 2007., kada je na izborima u tom području pobijedio islamistički pokret Hamas.

Izrael je nakon smrtonosnog napada na brodovlje kojim je dopremana humanitarna pomoć za Gazu 31. svibnja 2010., ublažio blokadu i najavio njezino ukidanje za prehrambene proizvode i građevinski materijal za projekte koje financira međunarodna zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
FOTKAO BORIS ŠTAJDUHAR

Kalendar s 12 potpuno golih Hrvatica

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba