Ostalo

U Hrvatskoj se idući tjedan dodjeljuju europska priznanja za filmsku glazbu, evo po čemu su značajne...

ECSA će nagradu za životno djelo uručiti jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne te TV glazbe: Alfiju Kabilju. Ovom nagradom ECSA želi odati počast njegovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća, a radio je na više od 40 filmova i 100 TV serija

Promo
21.09.2022 16:05

Hrvatski dom u Splitu će u utorak, 27. rujna, postati velika pozornica koja će ugostiti zvijezde europskog filma. Dodjela nagrada Camille odat će priznanje tvorcima glazbe, važnog alata za kreiranje atmosfere svakog vizualnog formata.

Ovo najveće priznanje u području europske glazbe za igrane i dokumentarne filmove te televizijske serije, izradu svojeg kipića" povjerilo je umjetnici Caroline Brisset , koja svoje skulpture oblikuje u metalu:

Rukujem metalom, pokušavajući otkriti njegovu inherentnu energiju, uzimajući u obzir sva njegova svojstva. Istražujem njegove granice, njegove fizičke mogućnosti. Grijem ga, lupam, uvijam. Pokušavam ga natjerati da sam nešto kaže. To može biti osjećaj velike težine ili, naprotiv, osjetljivost, neobična krhkost ili neka druga vrsta neravnoteže, koja držanjem i oblikom remeti. To je otvoreni dijalog s materijalom", istaknula je Brisset.

aaaaaaaaaaaaaaa.PNG

ECSA će nagradu za životno djelo uručiti jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne te TV glazbe: Alfiju Kabilju. Ovom nagradom ECSA želi odati počast njegovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća, a radio je na više od 40 filmova i 100 TV serija. Savez vjeruje kako sposobnost gospodina Kabilja da je tijekom godina radio u toliko glazbenih žanrova, uz održavanje visoke razine profesionalizma i umjetničkog integriteta, služi kao primjer cijeloj zajednici stvaratelja audiovizualne glazbe.

Značaj nagrada Camille te same filmske glazbe objasnila je priznata muzikologinja Irena Paulus :

"Moglo bi se reći da filmska glazba u Hrvatskoj postoji od kad je filma – dakle, od druge polovice tridesetih godina prošlog stoljeća. Među prvima tim se umjetničkim 'poslom'bave renomirani skladatelji klasične glazbe poput Ive Tijardovića, Frana Lhotke, Borisa Papandopula i drugih. Međutim, filmska je glazba, kao i u svijetu, kod nas vrlo brzo prešla u područje popularne glazbe – na čelu s legendarnim kantautorima i skladateljima poput Arsena Dedića i Alfija Kabilja. Gospodinu Kabilju će ove godine – a tome se naročito veselim – biti dodijeljena nagrada Camille za životno djelo. No i sam Kabiljo zna koliko je skladanje filmske glazbe zahtjevno, ne samo u umjetničko-kreativnom, nego i u produkcijskom i menadžersko-producentskom smislu. On je jedan od rijetkih skladatelja u Hrvatskoj koji prati svjetske trendove, koji se prilagođava različitim glazbenim stilovima te jepotpuno svjestan tempa koji diktira industrija. Danas je mnogo mladih hrvatskih skladatelja koji se bave ili bi se željeli baviti filmskom glazbom, ali to nije nimalo lako. Hrvatskih skladatelja ozbiljno posvećenih filmskoj glazbi, gdje im karijerno ta glazbena grana ne predstavlja samo 'izlet'ili financijski zanimljivu 'gažu', danas je vrlo malo. Prihvaćajući organizaciju europske nagrade za filmsku glazbu, Camille, Hrvatsko društvo skladatelja učinilo je korak naprijed da se hrvatska filmska glazba prepozna u svijetu, a samim time i počne ozbiljno shvaćati u umjetničkim, institucijskim i edukativnim krugovima u Hrvatskoj", rekla je stručnjakinja za filmsku glazbu, muzikologinja dr.sc. Irena Paulus .

Događaj organizira ECSA – Europski savez skladatelja i tekstopisaca uz potporu EU programa Kreativna Europa te u suradnji sa Studio orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelje. Ovogodišnje izdanje nagradit će skladatelje originalne glazbe za audiovizualna djela u tri kategorije: Najbolja filmska glazba, Najbolja glazba za dugometražni dokumentarni film i Najbolja originalna glazba za dramsku seriju.