Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
smijeh liječi sve

U inat sivoj svakodnevici: Donosimo vam nekoliko trikova koji će vas učiniti sretnijima

Iako vam se pod teretom svakodnevice ponekad čini da je sreća rezervirana za nekog drugog, puno toga možemo napraviti za vlastiti osmijeh

Dario Todorović/ 24.6.2015. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tmurno je i turobno, i to ne samo zbog kiše. Čini se da je u posljednje vrijeme većina ljudi barem malo potonula.

Znanstveno dokazanih trikova kojima sivu svakodnevicu možemo bar malo razigrati, ima mnogo. Počinjemo ovime - u stan unesite boje. Umjesto bijelih zidova malo crvene probudit će energiju, a zelena je poznata kao boja koja opušta i usrećuje.

"Boje u prostoru jako utječu na naše raspoloženje i mogu poticati u dječjim sobama da djeca budu kreativnija, da naše radne navike budu bolje. Recimo žuta boja potiče kod nas kreativnost", rekla je  Anita Genc, slikarica interijera.

Slušajte i glazbu. Pjesme ne moraju biti samo vesele jer čak i one tužne dokazano mogu imati učinak emocionalnog olakšanja. Zagrlite nekoga više puta na dan. Blizak kontakt s dragom osobom potiče lučenje kemijskih spojeva koji smanjuju stres i izazivaju osjećaj zadovoljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iduću točku doista ne moramo previše objašnjavati. Nebrojena su istraživanja pokazala kako je vježbanje, pa čak i ono manje intenzivno, provjeren način za podizanje raspoloženja. 

"Jedna od osnovnih stvari koje se događaju prilikom treniranja je lučenje takozvanog hormona sreće. On se luči čak i nakon treninga i zbog njega se osjećamo veselije, vedrije i puniji smo energije", izjavio je  Darko Jelenić, trener.

Upravo se čita

Image
Večera za 5 na selu

Dubravko iznenadio goste: 'Spavao sam s više od tisuću žena, moguće da imam puno potomaka po zemaljskoj kugli'

Čak i ono što se čini kao suprotnost vježbanju - važno je za sreću. Zato - meditirajte. Već petnaest minuta na dan dovoljno je.

Pomažite drugima. Barem sat vremena na tjedan. Volonteri za svoj rad dobivaju osjećaj koji im plaća ne može dati. Vrtlarite, pletite, modelirajte, radite što god, samo radite to vlasitim rukama. Brojna istraživanje pokazala su da to kod gotovo svakoga izaziva osjećaj sličan onome što osjeća Martina dok glina pod njezinim rukama mijenja oblik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kad vidite da od komada blata nešto nastaje, još taj osjećaj pod rukama, vraća u djetinjstvo. To je baš prekrasan osjećaj, kad vidite da ste iz ničega napravili nešto2, komentirala je Martina Bižić, voditeljica škole keramike. 

Sad dolazimo do jednog zanimljivog trika. Planirajte putovanje, čak ako na njega na kraju nikad ni ne odete, jer već zamišljanje sebe u novim i uzbudljivim situacijama dobar je dio onoga zbog čega nas putovanja usrećuju.

Već ujutro navucite osmijeh na lice. Čak ako je i na silu, razvlačenje usana u osmijeh potiče lučenje hormona zbog kojih bismo se na kraju dana doista mogli iskreno smijati. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Životna priča

TKO JE EMA LUKETIN? Ljubila poznatog influencera, a sada uživa u ljubavi s beogradskim fotografom

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba