Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zagonetna žena

U potrazi za identitetom Mona Lise otvorena grobnica u Firenci

Istraživači su u petak u Firenci otvorili više stoljeća staru grobnicu u potrazi za ostacima koji bi mogli potvrditi identitet žene čiji je zagonetni osmijeh ovjekovječio Lenorado da Vici na "Mona Lisi", jednoj od najpoznatijih slika svijeta.

Image
I.H./Hina/ 9.8.2013. u 21:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rupa dovoljna tek da se kroz nju provuče jedna osoba izrezana je u kamenom podu kod obiteljske kripte firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconde za čiju se ženu Lisu Gherardini misli da je Leonardu pozirala početkom 16. stoljeća.

Mnogo je teorija tko je bila stvarna Mona Lisa, no Silvano Vinceti, pisac i istraživač koji je na čelu talijanskog Nacionalnog odbora za promicanje povijesnog i kulturnog nasljeđa, planira testirati DNK kostiju iz grobnice i usporediti ga s onim tri žene pokopane u obližnjem samostanu.

Povjesničari kažu da je Gherardini, udata Gioconda, kako se također naziva Mona Lisa, provela posljednje godine života u samostanu Santa Orsola gdje je potraga za kostima počela prošle godine.

Vinceti vjeruje da bi od triju posmrtnih ostataka žena ondje pokopanih jedni mogli biti Lise Gheradini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Stoljećima su povjesničari iz svijeta iznosili različite terorije tko bi ta zagonetna, tajanstvena žena mogla biti", rekao je novinarima pred crkvom Santissima Annunziata u Firenci.

Vinceti se nada da će neke od kostiju u podzemnoj komori ispod glavnog oltara crkve pripadati barem jednom krvnom srodniku Leonardove muze, vjerojatno one njezinog sina Piera.

Upravo se čita

Image
TATA GODINE

EDO SE VRATIO U LIVIDRAGU! Trener otkrio razlog povratka pa raznježio svoje obožavatelje

Jednom kada se obavi ispitivanje DNK, Vinceti kaže da bi se lice Lise Gherardini moglo rekonstruirati na osnovu lubanje iz samostana Santa Orsola i usporediti sa slikom, koja je najveća atrakcija pariškog muzeja Louvre.

"Kada utvrdimo vezu između majke i sina naći ćemo Mona Lisu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otvaranje grobnice obitelji Gioconda, prvi put u 300 godina, kritična je faza u potrazi Vincetija i njegova tima. Istraživači kažu da se upravo rade datiranja ugljikom na tri od osam kostura iz samostana Santa Orsola i da će se isti postupak primijeniti na sadržaje grobnice obitelji Gioconda. No za početak provjere DNK možda će se morati čekati godinu dana.

"Ako uspijemo, konačno ćemo moći riješiti tri pitanja koja su mučila povjesničare i ljubitelje umjetnosti u svijetu", rekao je Vinceti. "Je li Gherardini bila model za Mona LIsu? Ili je model bio drugi, kako neki ljudi tvrde. Ili je ona samo tvorevina slikareve mašte?".

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Petra Meštrić za RTL.hr

Velika ispovijest najzgodnije hrvatske liječnice: 'Nastavit ću se boriti za svojih pet minuta slave'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba