Ostalo

Ukradeni rogovi nosoroga vrijedni tri milijuna dolara

Rogovi su uklonjeni sa živih nosoroga u rezervatu Leshoka Thabang na sjeveru JAR-a kako bi se te životinje zaštitile od krivolovaca koji ih zbog rogova ubijaju.

K. T. - HINA
06.04.2013 14:39

Lopovi su ukrali 66 uskladištenih rogova nosoroga vrijednih gotovo tri milijuna dolara (17,5 milijuna kuna) s jedne farme u prirodnom rezervatu u Južnoafričkoj Republici.

Rogovi su uklonjeni sa živih nosoroga u rezervatu Leshoka Thabang na sjeveru JAR-a kako bi se te životinje zaštitile od krivolovaca koji ih zbog rogova ubijaju.

Rogovi nosoroga na visokoj su cijeni na crnom tržištu u jugoistočnoj Aziji, posebno u Vijetnamu, zbog tradicionalnog vjerovanja da imaju izrazito ljekovita svojstva. To vjerovanje nema nikakvog znanstvenog uporišta, ali je rast potražnje doveo do toga da je cijena kilograma rogova oko 65 tisuća dolara, što je više od cijene zlata.

"U mojim rukama rogovi ne vrijede ništa, ali u rukama krijumčara prava su dragocjenost", kazao je Johan van Zyl, vlasnik farme s koje su rogovi ukradeni. Teški su otprilike 42 kilograma, što znači da na vijetnamskom crnom tržištu vrijede oko 2,75 milijuna dolara.

Van Zyl ima dopuštenje južnoafričkih vlasti da s nosoroga uklanja rogove i zatim ih skladišti u sef na svojoj farmi. Takvi rogovi moraju biti registrirani i ne smiju se prodavati. Nosorozi bez rogova nisu privlačni krivolovcima pa se stoga praksa njihova uklanjanja provodi u nekim južnoafričkim rezervatima.

Policija provodi istragu, a pretpostavlja se da su lopovi tijekom noći provalili na farmu i spravom za zavarivanje otvorili sef.

Prošle je godine u JAR-u 660 nosoroga ubijeno u krivolovu, a u nekim dijelovima zemlje štiti ih čak i vojska.

Rogovi nosoroga stoljećima se koriste u kineskoj medicini. Vjeruje se da su ljekoviti u nizu stanja i bolesti, od mamurluka, preko reume i gihta, sve do raka.