Ostalo

Umrla je Mani Gotovac: Spisateljica i kazališna kritičarka preminula na svoj 80. rođendan

Kao spisateljica, kazališna kritičarka i urednica Mani Gotovac pomicala je granice

Tabloid.hr
13.11.2019 10:52

Preminula je Mani Gotovac , spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je nakon duge i teške bolesti, nasvoj 80. rođendan - 12. studenoga .

Posljednju knjigu, pod simboličnim nazivom 'Rastanci', pisala je dvije godine, a dovršila ju jeovo ljeto unatočlošem zdravstvenom stanjuzbog kojeg nije mogla biti na njenom predstavljanju, prenosi Dubrovački dnevnik .

Mani Gotovac

Marko Prpic/PIXSELL

Živjela je u Zagrebu, pisala kazališne spise i prozu te se bavila dramaturgijom u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Mani Gotovac diplomirala je naFilozofskom fakultetu u Zagrebu. Na RZ-u je kao kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu radila od 1961–90. Urednica je emisije 'Jer meni treba odgovor'u Dramskom programu 1990.–1992.

Bila je glavna urednicačasopisa Prolog1987.–1993., ravnateljica kazališta &TD 1992.–1998., splitskoga HNK-a i Splitskoga ljeta 1998.–2002. te riječkoga HNK-a 2003.–2007.

Objavila je knjige 'Tako prolazi Glorija' i 'Dubrovačke mišolovke', autobiografske romane 'Fališ mi' (1–2), 'Ma koji život, ma koji teatar' i 'Snebivaš me'. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada, navodi Dubrovački dnevnik .

Njen veliki prijatelj, esejist, leksikograf i književni kritičar Velimir Visković , jučer joj je na svom Facebooku čestitao 80. rođendan.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

"U bolnici je, nepokretna, spojena na infuzije, katetere..., gomila cjevčica oko nje. Ne zavarava se, svjesna je da odlazi. Ali prima to neviđeno hrabro, bez straha. Boli je, ali ne osvrće se na to. Kad dođem, priča mi o moru, o knjigama, o teatru... I o ljubavi... Onome što život čini vrijednim življenja!",napisao je Visković.