Ostalo

Umrla Mirjana Rogina, zvijezda 'Tri muškarca Melite Žganjer'

Noćas je zauvijek zaspala Mirjana Rogina, naša Mirča. Hvala Ti, mila, na svoj toplini i ljubavi koju si nam nesebično poklanjala, napisala je glumica Urša Raukar

Tabloid.hr
28.11.2017 11:38

Glumica Mirjana Rogina, koju mnogi pamte po glavnoj ulozi u filmu 'Tri muškarca Melite Žganjer', ali i po ulogama u filmu 'Blagajnica hoće ići na more' te mnogim kazališnim ulogama, preminula je u noći s ponedjeljka na utorak nakon duge i teške bolesti u 57. godini.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

"Noćas je zauvijek zaspala Mirjana Rogina, naša Mirča. Hvala Ti, mila, na svoj toplini i ljubavi koju si nam nesebično poklanjala. Hvala na Tvojoj duhovitosti koja nas je uvijek nasmijavala do suza. Hvala na Tvom velikom talentu kojim si plijenila. Hvala Ti, mila naša, što smo Te imali. Odmori se',", napisala joj je glumica i kolegicaUrša Raukar.

Od Mirjane se na društvenim mrežamaopraštaju mnogikolege i prijatelji.

Mirjana Rogina rođena je u Zagrebu 1961. godine, gdje je završila osnovnu školu isrednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. godine polazila je dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM)kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk .

Od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica i tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi. U istom je razdoblju radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem , Zoranom Vuletićem , Matkom Ragužem , Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem .

Od 1993. stalno je zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja. Godine 1990. počela je raditi na televiziji i voditi emisiju "Mirčin lonac", a glumila je i u seriji za djecu "Zlatko i detektivi".

Ostvarila je brojne filmske uloge, a publika će je pamtiti po ulozi Melite , prodavačice u slastičarnici koja čezne da upozna muškarca svog života,u filmu Snježane Tribuson iz 1998. "Tri muškarca Melite Žganjer" .

Sa Snježanom Tribuson snimila je još tri filma"Prepoznavanje" (1996.),"Crna kronika ili dan žena" (2001.)i "Ne dao Bog većeg zla" (2002.).

Glumila je i u filmovima "Novogodišnja pljačka" Dražena Žarkovića, "Blagajnica hoće ići na more" Dalibora Matanića, "Novo doba" Hrvoja Hribara, "Moja kućica, moja slobodica" Tomislava Radića te "Ispod crte" Petra Krelje.

Od 2000. do 2002. vodila je televizijsku emisiju "Kruške i jabuke", bila je isavjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima.

Od 2002. do 2004. glumila je u ZKM-ovoj predstavi "Jelka kod Ivanovih", a bila je i pomoćnica redateljice Grozdane Lajić u predstavi "Zabranjena vrata" Učilišta ZKM-a.

Snježani Tribuson asistirala je u radu s glumcima i glumila ulogu novinarke u kratkom filmuo obiteljskom nasilju "Tri ljubavne priče".

Televizijska publika pamtit će je po ulogama u serijama "Cimmer fraj" Silvija Jesenkovića te"Odmori se, zaslužio si"Snježane Tribuson.