Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Alternativan stil prehrane

Upoznajte obitelj u kojoj su svi do jednog - vegani

U obitelji Međugorac na stolu se nikad nisu našli ćevapi, pileća krilca, jaja na oko. Nisu se nikad napili ni mlijeka. Neobično je to za zemlju u kojoj se po stanovniku godišnje pojede oko 65 kilograma mesa. Njima, veganima, čudni su pak svi ti silni mesojedi. Vama će možda biti čudno što Međugorci tako hrane i svoju djecu. Rašeljka Zemunović provela je dan s njima, ali i s pedijatrom koji će nam otkriti je li ovo zanemarivanje djece ili zdrav način prehrane.

RTL/ 18.9.2014. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U obitelji Međugorac, od najmlađeg do najstarijeg - svi su vegani! Jaja, mlijeko, meso i ostale namirnice životinjskog podrijetla - njihovu se stolu ne približavaju.

''Mene su znali pitati jesam li kad probala meso, zašto sam vegan. I onda sam odgovaorila da ne želim da se ubijaju životinje'' kaže Inon Međugorac.

A slično razmišlja i njen otac Robert Međugorac:

''Naprosto nisam htio više sudjelovati u klanju i zlostavljanju životinja. Ono što radi industrija mesa. Mlijeka, kože, svila'',

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svoja su uvjerenja prenijeli na djecu i tako ih pridružili zajednici od oko 160 tisuća vegetarijanaca i vegana u Hrvatskoj. 11-odišnja Inon, 8-godišnja Rien te dvogodišnji blizanci Denonis i Andorni - svi su vegani! Još od kad su bili u majčinom trbuhu.

Majka u obitelji, Marijana Međugorac, prisjetila se svoje trudnoće.

Upravo se čita

Image
POSLJEDNJI UBODI JE UBILI?

Prikazana snimka strašnog zločina u Lidlu. U 16 sekundi, Đekić je Vesnu ubo 20 puta. Snimku nije htio gledati

''Čak je moja doktorica opće prakse rekla da će zaokviriit moju krvnu sliku na zid, jer je bila izvrsna krvna slika jedne trudnice veganke.'' 

Službena medicina upozorava da su zbog nedostatka proteina životinjskog podrijetla djeca vegani često anemična, pothranjena i rahitična. Poznat je slučaj u Sloveniji od prije tri godine kada je desetomjesečna beba, dijete vegana preminula od pothranjenosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Javljaju se deficiti pothranjenosti, znači nedostatan energetski unos i nezasićenih masnih kiselina,a a tu su i poremećaji u unosu određenih mikronutrijenata'', tvrdi pedijatar Milivoj Jovančević.

Marijana pak tvrdi kako joj djeca nikad nisu bila ozbiljnije bolesna:

''Išli su kod doktora radi prehlade i sličnih sitnica. Na svim krvnim slikama koje smo vadili sve je bilo u redu, kao i na sistematskim pregledima.''

Izbacivanje svih namirnica životinjskih podrijetla ipak može uzrokovati manjak vitamina B12. Malim veganima treba češće kontrolirati krvnu sliku. Ako pedijatar zaključi da je riječ o ozbiljnom zanemarivanju djeteta, pedijatri su to dužni prijaviti nadležnim službama. To se, srećom, u ovoj ordinaciji još nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Marijana se trudi djeci kuhati raznovrsne obroke. Meso im ne servira, ali im ga ni ne brani.

''Oni mogu jesti što žele. S tim da mi u našoj kuhinji nudimo to što nudimo. A to je prehrana bez mesa i mlijeka. Ali ako oni nešto žele pojesti vani, na svoju ruku, apsolutno su slobodni.''

''Jele smo u Slavonskom Brodu, hrenovke, salamu i mlijeko. Sada je jedemo veganske kobasice, koje su također fine'', kaže Inon.

I dok vegani za svoj način života nude bezbroj argumenata, službena medicina je ipak rezervirana. A nama nije preostalo ništa drugo nego vjerovati da svaki roditelj svome djetetu želi najbolje te da je dobro informiran o tome što mu je potrebno kako bi se zdravo razvijalo i raslo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL/ 18.9.2014. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
DRUGI BRAK

Iva Majoli se udaje ovog vikenda: Naša najbolja tenisačica seli iz Hrvatske

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba