Ostalo

Usce je novi državni prvak Red Bull RapLika natjecanja!

Održan je prvi dan Drito festivala iz Muzeja Suvremenih Umjetnosti, a Red Bull RapLika je dobila novog državnog prvaka.

A. M.
11.09.2021 21:38

Događaj koji je bio na čekanju zbog korone, sinoć je uz poštivanje epidemioloških mjera do zadnjeg mjesta popunjen ponovno okupio svu silu ljubitelja repa i hiphopa. Karte su bile rasprodane i bila je ogromna gužva. Ne ružno, nego ono, gužva kao na normalnim koncertima prije korone. Zvjezdano nebo iznad MSU-a pružalo je sigurnost, a ta gužva utjehu da se stvari ipak vraćaju na staro normalno.

Među brojnim izvođačima, na rasporedu je svoje mjesto na pozornici zauzelo i freestyle natjecanje u repanju koje je ove godine imalo čak devet natjecatelja. To je bio zapravo razlog mog dolaska, prošlu RapLiku sam propustila i nisam si to htjela ponovno dozvoliti. Možda se baš tu, pod zvjezdanim nebom MSU-a, rađa nova zvijezda hrvatske rap i hip-hop scene. Gršu koji je repao prije natjecanja sam propustila jer sam kasnila, možda ne jedina jer su redovi za testiranje bili veći nego red za ulaz.

Red Bull RapLika je, za one koji to ne znaju, freestyle natjecanje u repanju. Pod zadanim kategorijama i vremenskim ograničenjem odvija se verbalni okršaj MC-jeva na pozornici koji svoju izvedbu smišljaju i pripremaju na licu mjesta. Riječima, rimom i punchevima pokušavali su pobijediti jedan drugoga i okruniti se laskavom titulom državnog prvaka.

Pročitajte još
RedBull RapLika - Drito festival

Free style je solidno odrađen od svih natjecatelja, slika-opis možda i najzabavnija kategorija (još pokušavam zaboraviti kako je corgi uletio u šprehu), čak kad se Brat nije mogao sjetiti riječi za ferris ride (što nije ni čudno jer prikladni prijevod ne postoji), tepotom kategorija riječ koju moraš iskoristiti. Momci su toliko bili dobri da sam u jednom trenu posumnjala da su im "dojavili" riječi prije battlea. Čak sam napravila jedno brzinsko ispitivanje publike na mjestu i opći zaključak je ili da su jednostavno toliko dobri ili da smo mi prenaivni!

Na sudačku fotelju, Vojku i Gršeu pridružili su se Maja Trstenjak, glazbena kritičarka i glavna urednica glazbenog portala Sound Report, Mimi Mercedez, prema mnogima najslušanija, ali i najkontroverznija reperica Srbije te Sanjin Đukić, član organizacije Exit festivala i LAA agencije. Suci su imali težak zadatak, a nakon brojnih teških i neriješenih odluka, donijeli su konačnu i odabrali državnog kralja freestyle repanja – Erica Jusića, Uscea.

Nakon proglašenja pobjednika dobar štimung nije izgubio zamah, pozornicu su redom zauzeli Krankšvester. Vojko V I High5. Publika je dobacivala rime u ekstazi. Ne sumnjam da će i sljedeća RapLika biti fenomenalna.

.