Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
fosilni ostaci groblja

Veliko otkriće u blizini Tomislavgrada

“Nalazi struke potvrđuju da je riječ o jednom od najstarijih nalazišta kostiju praslona”, rekao je profesor Oleg Mandić, palenteolog s prirodoslovnog muzeja u Beču.

Image
Foto: fosilihercegovina.blogspot.com
Z.H./Hina/ 25.4.2013. u 18:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Palenteolozi iz Hrvatske, Austrije i BiH započeli su u četvrtak nedaleko Tomislavgrada istraživanja na mjestu gdje su pronađeni fosilni ostaci groblja praslonova iz roda "Gomphotherium", za kojega je pretpostavlja da je živio prije 20 milijuna godina na tome području, potvrdili su stručnjaci.

“Nalazi struke potvrđuju da je riječ o jednom od najstarijih nalazišta kostiju praslona”, rekao je profesor Oleg Mandić, palenteolog s prirodoslovnog muzeja u Beču. On je zajedno s kolegama nakon samo nekoliko minuta iskopavanja na lokaciji Cebari, gdje je smješten kamenolom, pronašao nove ostatke kostiju praslona.

Pojasnio je kako je riječ o životinji koja je preteča i mamuta koja je tim područjem hodala prije 20 milijuna godina.

Članica akademije Jadranka Mauch-Lenardić iz hrvatskog zavoda za paleontologiju i geologiju istaknula je kako je Tomislavgradsko nalazište jedno od najznačajnijih na svijetu takve vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Riječ je o jednoj od najvažnijih lokacija u svijetu, na kojoj postoji prava grobnica ostataka praslona", rekla je Mauch-Lenardić.

Stručnjaci iz više zemalja nastavit će idućih mjeseci iskopavanja na mjetu za koje se vjeruje da krije groblje praslonova, dok su općinske vlasti najavile potporu otvaranju muzeja u kojemu bi bile izloženi otkriveni ostatci praslona iz razdoblja novog miocena.

Upravo se čita

Image
OTKRILA SVE

Monika iz 'Pet spojeva tjedno' za RTL.hr: 'Mateo i ja nismo skupa, a s Goranom sam prijateljica, dolazi kod mene na ranč'

Važno nalazište otkriveno je u kolovozu 2011., prilikom iskopavanja na mjesnom kamenolomu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravi raj

INES I NERA NISU JEDINE! Otkrili smo koje su još ljepotice uživale na luksuznoj jahti braće Tate

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba