Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vrijede više od 700 milijuna eura

Vodimo vas u ekskluzivni obilazak Picassovih remek-djela!

Slikarski genij dvadesetog stoljeća uoči Uskrsa uskrsnuo je u Zagrebu. Picassova djela, vrijedna gotovo 700 milijuna eura konačno su stigla u Hrvatsku. Najskuplja izložba na ovim prostorima otvara se sutra, a za relativno malen iznos moći će ju vidjeti svi zaljubljenici u umjetnost.

RTL/ 22.3.2013. u 18:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso. Sve to puno je ime i prezime čovjeka kojeg čitav svijet jednostavno zove Picasso. Ali nema čitav svijet prilike vidjeti ono što od sutra, pa sve do ulaska Hrvatske u EU mogu vidjeti posjetitelji zagrebačkih Klovićevih dvora.

Četrdesetakak fotografija, 54 slike i skulpture, od početka do kraja njegova 92 godine dugog života, stigle su i u našu malu kiflu. Čovjek je stvarao više od 80 godina. Iako mu službeno karijeru broje od 14. godine, prvu sliku naslikao je već s devet godina.

"Tko želi nešto naučiti, naći će način, tko ne želi, naći će izliku." Vodio se Picasso tom vlastitom parolom čitav život. Pa je tako učio ne samo o slikarstvu nego i o ženama. Službeno, imao je tek dvije supruge i četvero djece. Neslužbeno, ljubio je sve što je stigao. Svaka žena bila mu je nova inspiracija, a među njima i naša fotografkinja Dora Maar.

Četiri godine nakon Picassove smrti njegova ljubavnica Marie se objesila, a nešto kasnije ubila mu se i druga supruga. Najstariji sin Pablo umro je od droge i alkohola, a unuk Pablito popio je otrov pet dana nakon djedova sprovoda.

A Picassso je iza sebe, preživjelim nasljednicima ostavio 260 milijuna dolara. Iza njega je ostalo na tisuće djela koja, i 40 godina od njegove smrti, pune muzeje i galerije.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji je bio slavan i za života. A s obzirom na gužvu koja se stvara oko svake njegove, pa i ove zagrebačke izložbe, slavan će ostati i desetljećima nakon što mi unucima budemo pričali da smo u Zagrebu pasli oči na djelima ovog genijalca.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KARLA RINČIĆ ZA RTL.HR

Svi se pitaju tko je crvenokosa ljepotica u novoj kampanji Ive Jerković? Sama nam je otkrila čime se bavi te kakve planove ima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba