Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
LEGENDARNA FIGURA

Za pramen kose bivšeg predsjednika iskrcao 172.000 kuna

Na aukciji su, uz pramen kose, prodani primjerice i Lincolnovo pismo prijatelju iz 1861. i to za 30 tisuća dolara te izjave dvojice očevidaca o atentatu na Lincolna za 27,5 odnosno 14,4 tisuće dolara.

Image

Abraham Lincoln Abraham Lincoln

M.B./Hina/ 26.1.2015. u 7:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pramen kose 16. američkog predsjednika AbrahamaLincolna, prodan je na dražbi u Dallasu za 25 tisuća dolara, izvijestila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

Lincoln je 14. travnja 1865. godine pogođen u glavu za vrijeme predstave u washingtonskom kazalištu Ford. Ubojstvo je počinio glumac JohnWilkesBooth, a pramen predsjednikove kose odrezao je liječnik koji ga je pregledao nakon atentata.

Ukupno je na aukciji bilo ponuđeno više od 300 predmeta povezanih s Lincolnom. Tu je kolekciju više od pet desetljeća prikupljao vlasnik jedne od umjetničkih galerija Fort Worthu DonaldDow. On je umro 2009. godine, a njegov sin Greg odlučio je staviti predmete na prodaju.

"Moj je otac počeo prikupljati kolekciju 1963. godine, zbog svoga interesa za Građanski rat i vojnu povijesti SAD-a", rekao je Dow mlađi.

Na aukciji su, uz pramen kose, prodani primjerice i Lincolnovo pismo prijatelju iz 1861., i to za 30 tisuća dolara, izjave dvojice očevidaca o atentatu na Lincolna za 27,5 odnosno 14,4 tisuće dolara, a komad platna s tragovima predsjednikove krvi uzet s njegove samrtne postelje postigao je cijenu od 6 tisuća dolara.

Ukupni prihod aukcije premašio je 800 tisuća dolara, dvaput više od očekivanja organizatora.

Gotovo 150 godina nakon smrti, Lincoln je legendarna figura u očima brojnih Amerikanaca. Ankete pokazuju da ga većina stanovnika SAD-a, uz JohnaKennedyja, smatra najvećim američkim predsjednikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽENA, MAJKA, KRALJICA

I prije je ljubila nogometaše znatno mlađe od sebe: Iris Rajčić uskoro se udaje, a prije Livaje ljubila je dva proslavljena sportaša

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba