Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
znanost dokazala

Zaboravite na stereotipe: plavuše imaju viši kvocijent inteligencije od tamnokosnih žena

Prosječan kvocijent inteligencije kod plavuša je iznosio 103,2, kod brineta 102,7, crvenokosih 101,2, a kod crnokosih žena 100,5

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Hina/Vijesti.hr/ 28.3.2016. u 12:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stereotip po kojemu su plavuše glupe potpuna je besmislica, pokazala je studija američkog profesora koji je znanstveno dokazao da su one jednako inteligentne kao i žene drugih boja kose, piše portal Medical News Today.

Popularna priča da su plavuše intelektualno prikraćene postoji toliko dugo da stereotip ima svoju kategoriju u humoru - viceve o plavušama.

Ali profesor Jay Zagorsky s bostonskog sveučilišta smatra da to nije nimalo duhovito jer može imati ozbiljne ekonomske posljedice koje utječu na zapošljavanje i unapređenje.

"Istraživanje odgovara na pitanje jesu li plavuše stvarno glupe. Pitanje nije trivijalno jer, ako se plavuše pogrešno percipiraju kao manje inteligentne, zbog te  bi predrasude mogle imati problema u radnoj karijeri", smatra Zagorsky.

Da bi došao do podataka o tome, Zagorsky se poslužio rezultatima testova koje Pentagon koristi za procjenu inteligencije osoba koje su se prijavile u američke oružane snage. Radi se o podacima iz testova provedenih 1980. godine koje je ispunilo 10.878 Amerikanaca u dobi od 14 do 21 godine. Kako postoji i evidencija o prirodnoj boji njihove kose, Zagorsky je uspješno izvukao željene zaključke.

Pošto boja kose varira ovisno rasi i etnicitetu, iz studije su isključeni afroamerikanci i hispanici kako zaključci ne bi bili pogrešni.

Zagorsky je otkrio da prirodne plavuše imaju malo viši prosječan IQ od tamnokosih žena. Prosječan kvocijent inteligencije kod plavuša je iznosio 103,2, kod brineta 102,7, crvenokosih 101,2, a kod crnokosih žena 100,5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Među muškarcima su najinteligentniji ispali smeđokosi sa 104,4, a plavokosi su bili drugi s neznatno nižim prosjekom inteligencije od 103,9.

Iako rezultati pokazuju suprotno od stereotipa, a to je da plavuše imaju nešto viši IQ od tamnokosih žena, Zagorsky napominje da je  razlika u statističkoj pogrešci.

"Ne može sa sigurnošću tvrditi da su plavuše inteligentnije od ostalih, ali definitivno možemo reći da nisu gluplje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO

Gabrijela iz 'Ljubav je na selu' za RTL.hr: 'Majka 17 godina nije pitala za mene, a ruganje okoline je ostavilo traga'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
FOTKAO BORIS ŠTAJDUHAR

Kalendar s 12 potpuno golih Hrvatica

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba