Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nitko nije siguran

Zagonetka u Grčkoj: Tko je u impresivnoj grobnici?

Iako čak i arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju da iskapanja potpuno završe i napokon saznaju krije li grobnica tijelo najistaknutije figure drevne Grčke - Aleksandra Makedonskog.

Image
Foto: Screenshot (Youtube)
K.T./HINA/ 26.8.2014. u 20:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Arheološka iskapanja velike grobnice u sjevernom grčkom gradu Amfipolu izazvala su golemu znatiželju medija i javnosti te potaknula brojna nagađanja o tome kome pripada.

Iako čak i arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju da iskapanja potpuno završe i napokon saznaju krije li grobnica tijelo najistaknutije figure drevne Grčke - AleksandraMakedonskog.

I dok grčko ministarstvo kulture navodi da 590 metara duga grobnica najvjerojatnije ne pripada kralju ratniku, nitko ne može osporiti da se radi o najvećem grobu ikad otkrivenom u Grčkoj.

Točna lokacija Aleksandrova groba, koji je umro 323. prije Krista u Babilonu, jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju da kako je vjerojatno pokopan u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar poslije njegove smrti protjerani su u Amfipol i ondje ubijeni zajedno s njegovom majkom i bratom, što druge pak navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkako su počela iskapanja u Amfipolu 2012. arheolozi su otkrili dio ulaza u grobnicu iz četvrtog stoljeća prije Krista s 4,5 metara visokim bočnim zidom. Ulaz, zapečaćen s nekoliko kamenih blokova, čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge.

Voditeljica iskapanja KaterinaPeristeri ispočetka je mislila da su masivni blokovi na ulazu grobnicu zaštitili od pljačkaša. Međutim, kada su arheolozi u ponedjeljak konačno uspjeli ući u podzemni dio grobnice, odnosno u pretkomoru ukrašenu podnim crno-bijelim mozaikom, naišli su na znake da je grobnica opustošena još u antici, ali to će sa sigurnošću moći utvrditi tek kada uđu dublje. "Mi smo kao kirurzi. Napredujemo polako. Iskapanja će nam pokazati što leži unutra", rekla je Peristeri.

Upravo se čita

Image
dobar provod

KAKVA EKIPA! Zvijezde 'Života na vagi' slavile Čapinu pobjedu, zabavljali se i plesali do sitnih sati

U svakom slučaju, znanstvenici kažu da zbog nastavka iskapanja neće pomicati tonu i pol teške sfinge s ulaza.

Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, pa čak i emitiranje dnevnih televizijskih izvješća o novostima s lokacije. Interes je nagnao i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi spriječila mogući 'interes' modernih pljačkaša grobova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
istražili smo ih van terena

Nekad su bježali u klubove, a sada čitaju knjige o psihologiji: Doznajte sve o novoj generaciji Dinamovih nogometaša

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba