Ostalo

Zagrebačka glumica Milica Manojlović spasila život nepoznatoj djevojci

Glumica Milica Manojlović nedavno je dobila poziv iz bolnice koji je dugo čekala! Liječnici su joj rekli kako se njezine matične stanice poklapaju s jednom djevojkom kojoj ima priliku spasiti život

T.M.
16.03.2022 11:00

Zagrebačka glumica iz ansambla ZKM-a Milica Manojlović na društvenim mrežama otkrila je kako je prije nekoliko dana spasila život djevojci koju nikada ranije nije upoznala. Prije 16 godina prijavila se u Registar darivatelja matičnih stanica, a sada je dobila priliku spasiti 21-godišnju djevojku!

"Sad tako daleke 2006. godine kada je umrla Ana Rukavina, nas par vječno osjetljivih, prijavilo se u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica/koštane srži. Poslije tog bilo je još milijun problema i prepreka i nekako sam i zaboravila na to do prije pola godine (negdje u vrijeme godišnjice Anine smrti) i doslovno nakon tridana sam dobila poziv s Rebra da se podudaram s osobom iz jedne europske države i pitanje jpristajem li na daljnje pretrage i donaciju. Već u telefonskom razgovoru mi je objašnjeno gotovo sve što znam i danas. Odgovor nije bio težak, pristajem", napisala je Milica pa otkrila kako je, naravno, prošla dodatne pretrage kako bi potvrdili podudarnost i eliminirali bolesti poput HIV-a, hepatitisa...

Milica Manojlović

(FOTO: Facebook)

"Opcije su dvije.Doniranje matičnih stanica,igla u svaku ruku, iz jedne se uzima krv, centrifugom se izdvajaju matične stanice i krv se vraća u drugu ruku, traje nekih 5 sati, bez micanja, kažu slično dijalizi, nema anestezije i bezopasno, osim što se donator poslije osjeća malo slabo, ima temperaturu i treskavicu, slično je gripi, ali jako brzo prođe, ide se doma isti dan.Drugi je doniranje koštane srži, malo opasniji, ali učinkovitiji postupak. Potvrdila sam to iste sekunde kad sam saznala da je pacijentica 2001. godište.Sve što vam smiju reći je spol, državljanstvo i godište pacijenta. Od tog trenutka donator postaje broj u sustavu", opisala je Milica postupak.

U petak je otišla u Petrovu bolnicu gdje su joj izvadili oko pola litre krvi koja se, kako kaže, vraća tijekom postupka. Potom je primljena na Rebro gdje je dobila apartman na tri dana.

''Nitko vam ne smeta, obroke vam donose u sobu, svi vas žele upoznati.Smijete izlaziti na kave, cigarete i druženja s ljudima koji vam dođu, ulasci posjetiteljima u bolnicu su zabranjeni zbog korone.Naravno da je bilo doze straha i tjeskobe noćas, uspjela sam zaspati samo na sat vremena, ali svo zlo s tim", napisala je glumica pa dodala:

Image 5273270 (auto)

(FOTO: Facebook)

"Iglom iz donjeg dijela leđa/zdjelice su mi izvadili oko 900 ml koštane srži. To je oko 5% moje sveukupne koja će se obnoviti. Ništa se ne događa s imunitetom ni sad ni poslije, oporavak je individualan, većina je kroz nekolikodana ok, nekima treba desetak. Još sam pod ketonalima pa ne znam koliko zapravo boli, ali otprilike kao kad padneš na trticu. Zaista vrlo podnošljivo. Ja očekujem da u petak i subotu igram predstave", dodala je glumica pa se obratila svojim pratiteljima i objasnila zašto je detaljno objasnila postupak.

"Zašto ovo sve pišem? Zato što svi vi, zdravi, do 40 godina imate šansu napraviti isto. A ja vas želim potaknuti na to.Sav eventualni strah, tjeskoba, bol, neizvjesnost nestaju one sekunde kad se probudite iz anestezije jer ovaj osjećaj koji danas nosim sa sobom ne može se opisati. A nisam potpuno ni svjesna svega.U Hrvatskoj je trenutno oko 60 tisuća registriranih donatora, ja sam tek 149. koja je to zaista i dobila priliku napraviti. Zahvalna? Zauvijek. Sad su sve misli usmjerene na pacijenticu i čvrsto vjerujem u pozitivan ishod", napisala je za kraj.