Ostalo

Zagrebački trep duo 30Zona ruši sve pred sobom: Pri vrhu trendinga svega četiri dana od objave pjesme s...

Zajedno su išli i u osnovnu školu i baš tada se rodila njihova ljubav prema hip hopu i rapu, točnije u četvrtom razredu.

L.K.
24.01.2022 17:00

Ako još niste čuli za vrhunski zagrebački trap duo 30zona, krajnje je vrijeme. Iza tog imena stoje Antonio Martinović i Petar Mateo Glavaš . Martinović je trap sceni poznatiji kao Shin , dok je Glavaš za potrebe svog umjetničkog imena izbacio samo jedno slovo iz svog prezimena i postao Galaš . Iako svoje pjesme snimaju od 2018. godine te su surađivali s poznatim reperima kao što su Connect,Grše , Mimi Mercedez , Kuku$ Klan , Bore Balboa i brojnidrugi, slavu na regionalnoj razini su pridobili sudjelovanjemu srpskoj hit seriji 'Južni vjetar'. Za potrebe serije snimili suprvu pjesmu hrvatskih izvođača 'Pos'o' za spomenutu seriju.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Sve je započelo još kada su se klinci koji družili i lunjalizagrebačkom četvrti Kozari bok. Zajedno su išli i u osnovnu školu i baš tada se rodila njihova ljubav prema hip hopu i rapu, točnije u četvrtomrazredu.

I od tada dio su zagrebačkih ulica uz prateći zvuk njihovog prodornog repa. Onima koji i nisu preveliki obožavatelji trapa, momci iz 30Zona su vjerojatno poznati iz videa'Kozari Bronx' objavljenog 2019. godine napopularnomYouTube kanaluKvart priča.

Razlika u zvuku osjeti se već na prvom slušanju, a zatosu očito zaslužni glazbeni utjecaji kao i idoli. S jedne strane, i dalje cijene i dive se svjetski poznatimreperima na čijem su zvuku odrasli, a riječ je o Eminemu i 50 Centu , ali s druge strane, okrenuli su se i glazbenom izričaju jugoistočne Europe i reperima poput Zimskog i Gira .

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Mladi trep duo iza sebe ima jedan EP pod nazivom '6', objavljen 2021. godine dok su studijskialbum'30' pustili publici 2020. godine. Na svom najnovijem albumu '300' ostali su dosljedni svom tvrdom i sirovom zvuku ulica čije pravo lice poznaju samo pojedini. Njihovi tekstovi i dalje obrađuju život s one strane zakona, beskrupulozne društvene individue, surovu realnost ulica kao i brutalni storytelling kroz svoju mračnu atmosferu koja zapravo samo reflektira ono što su vidjeli, čuli ili pak osjetili na vlastitoj koži.

30Zona YouTube trending

(FOTO: Screenshot YouTube)

Dva brata, ali ne po majci, od malena zajedno kroče zagrebačkim kvartovima, ali od svog Kozari boka i dalje ne odustaju jer im je to i dalje adresa prebivališta. Iako mnogobrojni Zagrepčani upravo tu četvrt smatraju getom, oni su svoje viđenje omiljenog dijela Zagreba pojasnili u RTL Direktu Mojmiri Pastorčić 21. siječnja 2022. godine.

"Kozari Bok i Kozari Putevi su spojeni pa se to zove Kozari Bronx. To je jedan mit, ali prelijep kvart. Ne bi ga nazvao getom", kazao je Galaš.

Od najranijih njihovih dana, neke stvari su se bespovratno promijenile, ali ne i njihovo prijateljstvo te ljubav prema glazbi u kojoj se opasno približavaju vrhu, čemu svjedoče i podaci YouTubea.

Naime, YouTube Music Trending pokazao je zavidne rezultate po slušanosti iako je prošlo svega nekolikodana od objave pjesama s albuma '300'. Pjesma 'Debili' na kojoj je gostovao i Kuku$Klan sa zagrebačke Trešnjevke zauzela je četvrto mjesto u trendingu u Hrvatskoj. Poprilično visoko mjesto za pjesmu objavljenu prije svega četiri dana, zar ne?