Ostalo

Zaleđeno jezero skriva tajnu života

Zaleđeno jezero na Antarktici navodno skriva sve tajne nastanka života na Zemlji, no problematična činjenica jest što ga nitko nije vidio. Stoga je oformljena ekspedicija koja iduće godine ide u potragu za odgovorima.

S.K.
19.10.2011 10:55

Jezero Ellsworth nije značajno ni po dubini ni veličini, ali znanstvenici vjeruju kako ono skriva tajnu života na Zemlji.

Jezero na Antarktici, koje nikada nitko nije vidio, staro je pola milijuna godina i u njemu bi se mogla nalaziti živa bića koja nisu evoluirala zbog nedostatka kontakta s vanjskim svijetom.

Jezero dugačko deset kilometara i duboko nekoliko desetaka metara locirano je radarom, a istraživački tim pokušat će iduće godineprobiti debelu ledenu koru kako bi vidjeli što se krije u dubinama.

Osim što smatraju da jezero krije odgovor postanka života na plavom planetu, znanstvenici vjeruju kako bi im otkrića mogla odgonetnuti što će se u budućnosti događati sa Zemljom, ali i razmotriti potencijalno naseljavanje drugih planeta.

Jedini problem jesu temperature na Antarktici. Naime, kad krenu bušiti rupu u ledenom pokrivaču, ona će seodmah početi ponovno lediti.