Ostalo

Zarađuju porezom na seks

Kako piše Sueddeutsche.de, "aparati za seks" donijeli su prvu zaradu gradu, ali je ubiranje poreza povezano i s troškovima.

Z.H. - HINA
24.08.2012 15:42

Bivše sjedište njemačke vlade uBonnuprošle je godinezaradilo 35.200 eura na porezu na prostituciju, koji ubire uz pomoć posebnih automata postavljenih na ulicama na kojima prostitutke nude svoje usluge.

Kako piše Sueddeutsche.de, "aparati za seks" donijeli su prvu zaradu gradu, ali je ubiranje poreza povezano i s troškovima.

Gradske vlasti Bonna prije godinu dana postavile su prvi automat za porez na seks, zapravo prilagođenu verziju automata za parkiranje. Prostitutke koje na ulici nude svoje usluge moraju u automat ubaciti šest eura, za što im automat otisne potvrdu.

Potvrda o uplati vrijedi jednu noć, točnije od 20.15 do 6.00 sati.

Prema statistici koju prenosi "Sueddeutsche", grad je u prvih dvanaest mjeseci ubrao 35.200 eura poreza, automat je otisnuo 5870 potvrda, a 27 puta su prostitutke dobile kaznu jer nisu imale potvrdu.

U prosjeku na bonnskim cestama svake noći se nalazi 15 prostitutki.

Javne kuće moraju od početka prošle godine plaćati porez, na kojemu je grad prošle godine zaradio oko 250.000 eura, a u prvom polugodištu ove godine 220.000 eura, potvrdili su predstavnici grada za "Sueddeutsche".

List upozorava da davanja poput poreza na seks ne služe samo financiranju gradova i općina, nego predstavljaju i svojevrsne upravljačke mehanizme, uz pomoć kojih se usmjeravaju postupci građana.

Tako porez na pse, primjerice, služi tome da se spriječi veliki porast broja pasa. Međutim, takva davanja izazivaju i odgovarajuće troškove, primjerice za kontrolore.

Gradske vlasti u Bonnu tvrde da iznos od davanja premašuje troškove. Primjerice, preinačeni automat za parkiranje stajao je 4000 eura. Osim toga, grad je zaposlio kontrolore i zaštitare, a prostitutke imaju na raspolaganju i parkirališta za obavljanje svoga "posla".