Ostalo

Zašto je nogomet u Sloveniji postao banana sport?

Slovenski poduzetnik Izet Rastoder zaprijetio je da banane više neće uvoziti preko luke Koper ako slovenski lučki prijevoznik ne postane sponzor nogometnog kluba Olimpija u kojemu je predsjednik upravnog odbora.

M.B. - HINA
14.01.2014 11:43

LJUBLJANA - Slovenski poduzetnik Izet Rastoder , koji važi za jednog od najvećih veletrgovaca bananama u Europskoj uniji, zaprijetio je da ih više neće uvoziti preko luke Koper ako slovenski lučki prijevoznik ne postane sponzor nogometnog kluba Olimpija u kojemu je Rastoder predsjednik upravnog odbora.

"To nije ucjena, to je uobičajen trgovački posao", rekao je Rastoder. On za obnovu ugovora s koparskom lukom zahtijeva sponzorski ugovor na iznos od 250.000 eura s Olimpijom budući da luka slični iznos godišnje daje u lokalni domaći nogometni klub Koper.

Rastoder godišnje proda oko 16 milijuna kutija banana marke "Derby", većinom za područje srednje i jugoistočne Europe, a važi za šestog najvećeg trgovca bananama na svijetu, objavili su slovenski mediji. Prošle je godine njegova tvrtka ostvarila 130 milijuna eura prometa.

U Koper godišnje u prosjeku pristigne više od 25 brodova s Rastoderovim bananama. U slučaju da ne postigne novi komercijalni dogovor s Koprom, brodove namjerava preusmjeriti u Trst ili Rijeku. I Trst i Rijeka nude bolje uvjete, a spremni su sponozorirati i njegov nogometni klub, tvrdi Rastoder.