Play ponuda
Play ponuda
slučaj mladoženja!

Znate li zašto su se Iris i Marko vjenčali u ponedjeljak? Splitski 'Mladoženja' je samo jedan - i nije se dobro proveo

Franko Andrijašević postao je vječni Mladoženja u Dalmaciji, a sve nakon što je zbog vlastite svadbe propustio derbi Hajduka s Dinamom. Tada su mu nadjenuli nadimak, a svi znamo kako je s Dalmacijom i nadimicima - žive poput Hajduka - vječno

Image
Barbara Marinović/ 3.5.2022. u 14:48
Play ponuda

"Eno ga, Mladoženja!" Kladimo se, u Hajdukove rezultate štoviše, da se na svakom splitskom štekatu povremeno može čuti upravo ova kratka konstatacija. Uz onaj specifični, nevoljki dalmatinski uzdah. Nadaleko je poznato stoljetno dalmatinsko ruganje, a kad vam u Splitu i Dalmaciji nadjenu nadimak - teško ga se riješiti. Stoga možemo bez problema ustvrditi da će nogometaša Franka Andrijaševića Mladoženjom zvati i do njegove duboke starosti. A znate li zašto? I kakve to sve skupa veze ima s miljenikom Torcide - Markom Livajom?

Velike, posebno u očima navijača. Spletom sretnih, a među Torcidašima nesretnih okolnosti, Andrijašević je postao vječni Mladoženja zbog poteza koji se rijetko tko usudi napraviti. Ako ste se, naime, pitali zašto su se Marko Livaja i Iris Rajčić vjenčali baš u ponedjeljak, a ne primjerice u subotu, odgovor je jednostavan. Razlog je Hajduk, razlog su utakmice u kojima je Livaja previše važan. Nije bilo šanse da se Marko odluči zakazati svadbu tijekom vikenda, dapače dan prije svadbe podržao je humanitarnu utakmicu između Hajduka i Šahtara, a isto je učinila i ležerna mladenka.

Pred njim je u nedjelju utakmica s Rijekom, stoga su Livaja i njegova Iris, razumije se, vjenčanje dogovorili prigodno - u ponedjeljak poslijepodne. Tako se neće omesti Hajdukov napredak, a oni će, s druge strane, konačno i službeno postati bračni par. Marko Livaja i ovim je potezom potvrdio da je srce Hajduka. Složit će se s njegovim herojskim statusom svi u Splitu. Nije se, zaboga, ni Livaja želio razigrati van terena i riskirati sa svojim Splićanima. Ne treba mu da ostane zapamćen kao Mladoženja.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/99f74316-ca2a-11ec-8b77-6ee961d9c84a/original

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

A sjećate li se tog slučaja i kako je uopće Franko Andrijašević od velike nade Hajduka postao Mladoženja kojeg bi rijetko koji Dalmatinac imao za zeta?

Sve je počeo kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, kada je Stipe Andrijašević postigao status legende Hajduka. Velika su, stoga, bila očekivanja i od njegovog sina Franka. I Franko je očekivanja brzo ispunio - početkom sezone 2012./2013. bio je jedan od najboljih Hajdukovih igrača, i to s obiteljskim pedigreom. Nositelja igre, što bi se reklo u sportskom žargonu. Na Pazaru se o Franku u tom periodu govorilo u superlativu, a rado ga se viđalo i u rivi. "Dobar je mali", govorili su stariji Splićani. No, ne zadugo. Miljenikom je prestao 22. rujna 2012. kad je namjerno dobio treći žuti karton tijekom utakmice protiv Slaven Belupa. Automatski ga je to diskvalificiralo za derbi s Dinamom, a koji je slijedio.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/223040c0-cadf-11ec-9e09-6ee961d9c84a/original

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Nije bez razloga Andrijašević žrtvovao sve. Dapače, jedan je jedini razlog zbog kojih bi Mladoženja propustio veliki derbi. Jasno vam je, ljubav. Andrijašević je, naime, prema vlastitim riječima godinu dana ranije dogovorio svadbu. Nije tada mogao ni naslutiti da će mu karijera toliko napredovati i da će tog dana Hajduk igrati utakmicu protiv Dinama. Iako je svadbu sa svojom Marinom davno dogovorio, Splićani mu to nisu oprostili. Shvatili su to kao nedostatak ljubavi i poštovanja prema klubu. Ipak, u njemu je ostao igrati još nešto manje od dvije godine - tijekom kojih su ga navijači u pogrdnom smislu prozvali Mladoženja. Sve uz neizostavne zvižduke s tribina. Kada je 2014. prešao u Dinamo, Torcida se od Mladoženje - figurativno rečeno - razvela! Iz Dinama je otišao na posudbu u Lokomotivu, a potom Rijeku, gdje je postao klupska legenda. Karijera ga je svojedobno odvela u Belgiju, a trenutno je u Kini. "Neka ga Kinezima", reći će Splićani između sebe.

Slučaj 'Mladoženja' nikad nije do kraja zatvoren. Livaja se, barem u svom slučaju, pobrinuo da se nesretna povijest ne ponovi. On mladoženja može biti samo s malim slovom te tako ostati i Hajdukovac - s velikim srcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRVI DIO

'Kobni' seks, kućni uradak, zalijevanje šampanjcem: Najveći skandali koji su potresli hrvatsku scenu

Play ponuda

Više s weba