Play ponuda
Play ponuda
OHRABRUJUĆI REZULTATI

Zaustavljen negativan trend dječje pretilosti

Unatoč naporima, ukoliko se ne bude interveniralo, gotovo polovica Amerikanaca bit će do 2030. pretila.

Image

pretilost pretilost

Z.H./Hina/ 8.3.2013. u 14:56
Play ponuda

Američke tvrtke i druge organizacije koje su pokušale preokrenuti trend porasta dječje pretilosti postižu prve skromne rezultate jer sve više američke djece vježba i zdravije se hrani.

Više od 1.700 američkih gradova uključeno je u projekte kojima se potiče vježbanje i zdrava prehrana i prošle godine obuhvaćeno je tri milijuna djece, navodi se u izviješću neprofitne organizacije Partnership for a Healthier America koja animira privatne tvrtke i organizacije da se uključe u ciljane akcije borbe protiv epidemije pretilosti.

Unatoč naporima, ukoliko se ne bude interveniralo, gotovo polovica Amerikanaca bit će do 2030. pretila.

Zdravstveni stručnjaci pozdravili su rezultate no istodobno su poručili da se mora puno više učiniti, uključujući angažman vlade.

Već je sada svaki treći mladi Amerikanac pretio i svaki treći ima prekomjernu težinu. Stručnjaci su zabrinuti jer djeca s prekomjernom težinom imaju veće izglede zadržati ju i u odrasloj dobi te su stoga izloženija bolestima poput dijabetesa ili srčanih bolesti.

"Vidimo znakove ograničenog napretka prema preokretanju trenda epidemije dječje pretilosti", kazala je Risa Lavizzo-Mourey iz Robert Wood Johnson Foundation.

"Da bi napredak stigao u svaki kut naše zemlje moramo udvostručiti naše napore: roditelji, škole, nevladine organizacije, vlada na svim razinama i privatni sektor".

Neke od tvrtki uključenih u projekte promjenile su restoranske menije kako bi uvrstile zdraviju hranu ili potiču djecu na aktivnosti poput nogometa ili tenisa, prema izviješću.

Plan je neprofitne organizacije Partnership for a Healthier America da se za deset milijuna Amerikanaca osigura pristup zdravijoj hrani. Prema njihovim podacima oko 23,5 milijuna Amerikanaca, od kojih 6,5 milijuna djece, nema nikakvog pristupa svježim prehrambenim proizvodima ili ih ne može platiti.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
dugo se borio

Preminuo je glazbeni menadžer Boris Šuput. Maja se dirljivom objavom oprostila od tate

Play ponuda

Više s weba