Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PAD FIZIČKE AKTIVNOSTI

Zbog fakulteta postajemo lijeni

Stručnjaci upozoravaju kako se nakon upisa na fakultet većina mladih zaboravi baviti fizičkom aktivnošću što dovodi do velike opasnosti od neaktivnosti i u ostatku života.

Image
Foto: photos.com
Z.H./Hina/ 2.1.2012. u 17:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zajedno s maminom kuhinjom i obiteljskim psom i redovito vježbanje često je jedan od onih stvari iz djetinjstva koje mladi zaborave kad odu na studij, vidi se iz rezultata nedavno objavljenog istraživanja.

Stručnjaci kažu kako na to treba obratiti pozornost jer oni koji su u mladosti neaktivni često će i ostatak života ostati takvi.

"Prijelaz iz kasne adolescencije u ranu odraslu dob označava najdramatičniji pad fizičke aktivnosti u životu", kaže dr. Matthew Kwan, istraživač na sveučilištu McMaster u Ontariju u Kanadi.

Po njegovim riječima, često se provode kampanje koje se bave poticanjem fizičke aktivnosti u odraslih. "to jest važno, ali tada je pad već nastupio", kaže stručnjak. "Ovo je kritično razdoblje u kojem možemo intervenirati".

Nedavna studija 12 je godina pratila 683 kanadska adolescenta u dobi od 12 do 15 godina. Istraživači pod Kwanovim vodstvom otkrili su da se fizička aktivnost od adolescencije do rane odrasle dobi smanji za 24 posto.

Studija, objavljena u Američkome časopisu za preventivnu medicinu, pokazuje da je pad najdrastičniji među mladim muškarcima koji odlaze na fakultet. Kwan kaže kako je to možda posljedica i velikoga pada organizirane sportske aktivnosti na fakultetu u odnosu na srednje škole.

Žene su i u srednjoj školi već manje aktivne pa im je pad aktivnosti na fakultetu umjereniji. "Moguće je da djevojke najveći pad fizičke aktivnosti dožive ranije u adolescentskoj dobi", zaključuje Kwan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IMA POTPUNO NOVI ŽIVOT

Čak se i preimenovao: Bivši suprug Indire Levak Narcis Mujkić sada živi s megauspješnom Senadom Adžem na Floridi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba