Ostalo

Zbog upale sinusa ostao bez 14 zuba!

K liječnicima idemo s punim povjerenjem, no stvari često krenu krivo, a posljedice mogu biti fatalne. Rumunj iz naše priče je, doduše sačuvao živu glavu, ali u njoj mu nedostaje čak 14 zuba koje su mu zabunom izvadili pri jednostavnom zahvatu na sinusima.

RTL
07.09.2012 19:15

U bolnicu u Bukureštu primljen je prije nekoliko mjeseci. Dijagnoza - upala sinusa. Liječnici su ubrzo odlučili da mora na operaciju. No, kad se Marin probudio - uslijedio je šok.

"Nisam vidio, nisam više mogao micati ustima. Bio sam biljka", opisuje Marin Mircea.

U ustima praznina - nedostajalo mu je 14 zuba.

"Moj dječak nije vidio, nije se micao, bio je šokiran. Lice mu je bilo natečeno. Bio je unakažen kad sam ga vidjela", govori Marinova majka.

Ne zna što se dogodilo dok je ležao na operacijskom stolu, no mladić je uvjeren da je liječnica pogriješila.

U bolnici, naravno tvrde suprotno. No, struka je podijeljena. Specijalisti kažu u slučajevima poput ovoga ne vadi se više od tri zuba. Marin hoda krezub svijetom i prijeti tužbom, a u cijelu zavrzlamu uplela se i tamošnja policija.

A Hrvatska pamti i gore priče. Premda se dogodio prije šest godina, svi se još sjećaju slučaja Miroslava Maškarina - mladića koji je primljen u riječku bolnicu zbog upale slijepog crijeva. No, operacija je pošla po zlu, ozlijeđena mu je trbušna aorta, 18 dana bio je u komi, a probudio se s amputiranom lijevom nogom.

Njegov je kirurg osuđen na osam mjeseci uvjetne kazne. Maškarin traži i odštetu, no kaže, najviše bi volio da se takve stvari više ne događaju. Ali, događaju se. Svjež je i vukovarski slučaj. Damir se probudio nepokretan nakon što su mu liječnici za vrijeme operacije vene na preponi, uz žilu podvezali i živac.

U usporedbi sa svim ovim slučajevima, Marin je još dobro i prošao, iako mu nedostaje pola zuba - barem je sačuvao - živu glavu.