Ostalo

ZDRAVKO MARIĆ PRIVATNO! Ministar je suprugu upoznao u djetinjstvu, a zbog mišića slovio za najzgodnijeg...

Vijest o odlasku ministra financija Zdravka Marića iznenadila je mnoge, a u nastavku vam donosimo kako je izgledao njegovi životni put od samozatajnog školarca koji se zbog rata selio u drugu školu do najomiljenijeg Plenkovićevog ministra

Tonia Malić
06.07.2022 12:00

U utorak je potvrđeno da potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi te da će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca. Iznenadna vijest da doktor znanosti s višegodišnjim radnim iskustvom u ministarstvu financija više neće biti na spomenutoj poziciji iznenadila je mnoge, a razlozi odlaska još nisu poznati ni samim članovima Vlade. Zdravko je o svojoj ostavci premijera Andreja Plenkovića obavijestio još prije nekoliko tjedana, a informacija je držana u strogoj tajnosti. Kako je izgledao životni put jednog od najomiljenijih političara u povijesti Republike Hrvatske?

Zdravko Marić

Zdravko Marić rođen je 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Srednjoškolsko obrazovanje prekinuo je na kratko tijekom Domovinskog rata radi kojeg se s obitelji preselio u Zagreb gdje je nastavio školovanje u V. gimnaziji. Nakon završene srednje škole Zdravko se prijavio na studij građevine i studij ekonomije u Zagrebu, ali na kraju je ipak odabrao Ekonomski fakultet te ga je u roku i završio kao jedan od najboljih studenta. Magistrirao je 2004. godine s diplomskim radom pod nazivom ''Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije''.

Od 2001. do 2006. bio je asistent na Ekonomskom institutu u Zagrebu te je taj period ujedno i početak njegove znanstvene karijere, a 2007. godine ponudili su mu međunarodnu stipendiju. Riječ je o programu u trajanju godinu i pol na prestižnom Harvardu na kojem je završio program pod nazivom ''Public Financial Management''.
Od 2006. do 2008. godine bio je pomoćnik ministra zadužen za makroekonomske analize i planiranja u ministarstvu financija, a potom je iduće četiri godine radio kao državni tajnik u istom ministarstvu. Uslijedio je angažman u realnom sektoru, a od 2012. do 2016. bio je izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala u Agrokoru. Mnogi su nakon što je na poziciju ministra financija stigao 2016. komentirali kako je riječ o sukobu interesa s obzirom na to da je ubrzo došlo do pada Todorića odnosno Agrokora.

Zdravko Marić

Na poziciju ministra financija, kao što smo već napisali, stigao je 2016. godine, a tri godine kasnije postao je potpredsjednik Vlade. O privatnom životu javnosti najomiljenijeg Plenkovićevog ministra, uskoro službeno bivšeg, ne zna se mnogo, ali je poznato kako govori engleski i talijanski jezik, a hobiji su mu trčanje, tenis, košarka, odbojka i odlazak u kino. Tako barem stoji u njegovom životopisu. Također, jedan je od rijetkih koji napušta Vladu bez ikakve mrlje ili afere, a obožavatelji sada komentiraju kako je visoku politiku napustio najbolji, ali i najzgodniji ministar. Zašto najzgodniji?

Zdravko Marić vjerojatno nikada nije dobio takvu pozornost javnosti nego kada se odlučio priključiti Vladinoj kampanji za cijepljenje. Fotografija nastala prilikom javnog cijepljenja političkih dužnosnika ministra financija preko noći je lansirala u zvijezde društvenih mreža. Nije trebalo dugo da ga se proglasi misterom cijepljenja. "Slobodno može izbalansirati moj budžet", "Pustila bih ga da popuni moj deficit", "S ovakvim mišićima mogao bi biti i ministar obrane", "Voljela bih kada bi naša ekonomija izgledala kao njegovi mišići", samo su neki od komentara koji su se mogli pročitati vezano uz spomenuti fotografiju. Na novinarsko pitanje je li prije toga radio sklekova, Marić je rekao: jutros nisam" i dodao kako mu je najvažnije da se brojke što prije poprave. Jednom je prilikom otkrio kako formu održava trčanjem, a tenisice su gotovo uvijek u njegovoj torbi. Iako je politika stres, Marić izgleda nije onaj tip koji u takvim situacijama poseže za frižiderom.

Capture.PNG

Svoj ljubavni život, baš poput većine političara, skrivao je kao zmija noge. Poznato je kako sa suprugom Natašom godinama uživa u sretnom braku, a ponosni su roditelji dvoje djece. Zdravko i Nataša upoznali su se u srednjoj školi, ali zaljubili su se tek na fakultetu. Prije nego što su uplovili u romansu, par je njegovao dugogodišnje prijateljstvo. Prije dvije godine, progovorio je kako provodi vrijeme s obitelji tijekom pandemije, a to je ujedno jedan od rijetkih trenutaka tijekom kojih je Zdravko pričao o svojoj obitelji.

''Prije tri godine smo klince naučili kartati belu i to se pokazao kao sjajan potez sada u vrijeme korone. Igramo obiteljski i to bude mrak, kći najbolje prati karte i najbolje podnosi poraz. Ja nikad nisam znao gubiti, ali ponesem se sportski'', ispričao je u podcastu BizCasting.