Play ponuda
Play ponuda
RTL Direkt ekskluzivno doznaje

'Željezno prijestolje' postaje dio turističke ponude grada Dubrovnika

RTL Direkt ekskluzivno otkriva kako Željezno prijestolje dolazi u Dubrovnik. Ali više ne kao dio seta za snimanje Igre prijestolja, nego kao stalni izložak koji treba podići turističku vrijednost Dubrovnika. Naime sve više turista u Dubrovnik dolazi da vidi najatraktivniju lokaciju snimanja najpopularniejg serijala na svijetu

J.G./ 27.4.2015. u 22:45
Play ponuda

U njoj glave, pa bile i kraljevske, padaju ko od šale. Sve vrvi od razvrata i pohlepe za moći. S pet tisuća statista, tko bi rekao, jedna od brojnijih nacija Westerosa upravo su Hrvati, a prijestolnica Dubrovnik.

Poznatiji u Westerosu kao King's Landing, tko će koga ovdje i na koji način iz tjedna u tjedan zanima stotine milijuna obožavatelja serijala. Zato mnogi hodočaste u Dubrovnik i obilaze lokacije snimanja.

"Vidi se da su neki dijelovi dorađeni digitalno, no mogu se prepoznati mjesta gdje su se snimile važne scene", komentirao je australski turist Lawrence.

"Kad sam saznala da se tu snima Igra prijestolja, pomislila sam - wow! Želim vidjeti tu zemlju, dobila sam veliki razlog da dođem" izjavila je turistkinja iz SAD-a Sonia.

Dubrovnik je dobio ogromnu reklamu, a grad je od snimanja nešto i zaradio.

"Oni sve plaćaju do naših ugostitelja, hotelijera, koji su smještali na stotine ljudi u Dubrovniku. Financijski korist se može mjeriti u desecima milijuna kuna", izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Mogla bi zarada biti i veća da su gospari inventivniji. Niti jedan restoran ne nudi, naprimjer, meni inspiriran serijom. Nema ni prilike za fotografiranje s likovima iz serije. Iako je bio omražen, mnogi obožavatelji rado bi se fotkali s kraljem Đofrijem, koji je ovdje u parku Gradac krvavih očiju, posljednji put izdahnuo.

Isto bi htjeli i sa strašnim Ser Cleganom, zvanim Planina, koji je na terasi hotela Belvedere golim rukama smrskao lubanju omiljenog princa Oberyna.

Od 100 dubrovačkih suvenirnica tek nekolicina, i to od ove godine, prodaje suvenire Igre prijestolja.

"Moji unuci obožavaju seriju, pa sam im kupila majice", komentirala je turistikinja iz Brazila Maria.

Oni koji su došli vidjeti prijestolnicu, traže ono po čemu je najpoznatija.

"Gdje je Željezno prijestolje, gdje je Iron throne, svi očekuju da imamo bar nekakvu repliku da oni mogu dobit neku sliku na prijestolju", izjavila je voditeljica turističkih GoT izleta Tonka Matana.

Replika je u gradu boravila tek kratko, a Vlahušić ekskluzivno otkriva - ne treba nam, jer smo kupili original!

"Ovo ljeto početkom lipnja, prije završetka emisija u lokrumu samostanu gdje se snimao dio GOT-a originalno, bit će smješteno jedino originalno prijestolje GOT-a koje ostaje trajno, kupili smo ga za male novce znači HBO nam ga je dao", izjavio je Vlahušić.

Najavljuje Vlahušić i muzej posvećen seriji i dvojnike likova na Stradunu. Namjerio se i iz Kine naručiti i tri 20-metarska zmaja, pa ih postaviti u Lazarete. Ipak, kaže, treba imati mjere, jer Dubrovnik je veći brend od serije.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽENA, MAJKA, KRALJICA

I prije je ljubila nogometaše znatno mlađe od sebe: Iris Rajčić uskoro se udaje, a prije Livaje ljubila je dva proslavljena sportaša

Play ponuda

Više s weba