Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
studija pokazala

Žene i glumci koji nisu bijelci i dalje su podzastupljeni u Hollywoodu

Studija koju je pet godina provodilo sveučilište UCLA konstatira da filmski sektor sporo ispravlja svoje rasne i žanrovske nejednakosti

Image
Foto: Barbara Munker/DPA/PIXSELL
Tabloid.hr/Hina/ 1.3.2018. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Unatoč kampanji za raznolikost Oscara, sve snažnijem glasu žena, pokretu #MeToo i uspjehu filma "Black Panther" o crnom superjunaku, žene i glumci koji nisu bijelci podzastupljeni su u Hollywoodu, pokazuje studija.

Studija koju je pet godina provodilo sveučilište UCLA konstatira da "javnost više voli filmove i televizijske programe s glumcima raznolikog etniciteta, ali "filmski sektor sporo ispravlja svoje rasne i žanrovske nejednakosti". 

Anketa je obuhvatila 200 različitih američkih filmova prikazanih u Sjedinjenim Državama u 2016., te 1251 televizijski program emitiran 2015. i 2016.

Žene su danas prisutnije na filmu, no stanje se pogoršalo kad je riječ o režiji, a to je nakon producenata i direktora studija najutjecajnije zanimanje u filmskoj industriji. U promatranom razdoblju bilo je samo 6,9 posto žena redateljica, što je pad u odnosu na godinu prije kada ih je bilo 7,7 posto. Također, u padu je broj žena kao glavnih protagonista filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na televiziji su žene prisutnije u glavnim ulogama: 45 posto u serijama emitiranima na kablovskoj televiziji. 

Kad je riječ o manjinama koje čine 40 posto američkog stanovništva, one su dvaput manje zastupljene u glavnim ulogama na kablovskoj televiziji i pet puta manje u televizijskim serijama nego bijelci. 

Upravo se čita

Image
BURNO OKUPLJANJE

Na zajedničkoj večeri neki su morali napustiti stol, a dva para odlučila nastaviti eksperiment: 'Prilično jasna odluka!'

Crni glumci su u nešto boljem položaju, možda zahvaljujući kampanji "Oscars So White" ("Tako bijeli Oscari"), pa crni glumci danas prosječno nose 14 posto uloga na filmu i televiziji, a to je "proporcionalno njihovu udjelu u američkoj populaciji", stoji u izvješću.

"Ako takvo kretanje ide u dobrom smjeru, pred nama je dug put prije nego što osobe koje nisu bijelci i žene budu zastupljene u skladu s demografskom stvarnošću u većini područja filmske umjetnosti, a napose iza kamere, ističe Darnell Hunt, koatuor ankete provedene na katedri za društvene znanosti na koledžu UCLA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvješće posebno izdvaja svjetski komercijalni uspjeh blockbustera "Black Panther" ("Crna pantera"), u kojem su većina glumaca crnci kao i umjetnička ekipa, što pridonosi rušenju mita prema kojem filmovi u kojima glavnu ulogu nose žene ili crnci navodno nisu dobro prihvaćeni na velikim tržištima poput Indije ili Kine.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
LATEKS I ŠTIKLE

Najzgodnija hrvatska agentica za nekretnine: 'U pauzi svratim do svog doktora i onda me on sredi'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba