Ostalo

Žene su puno više pod stresom, a ipak žive duže od muškaraca!

Žene luče više hormona stresa na testovima za utvrđivanje razine uznemirenosti nakon što su u novinama čitale crnu kroniku, dok te iste vijesti nisu imale takav učinak na muškarce.

HINA
11.10.2012 20:07

Loše novinske vijesti, poput ubojstava, mijenjaju način kojim žene odgovaraju na stresne situacije, prenosi u četvrtak BBC rezultate istraživanja sveučilišta u Montrealu.

Žene, naime, luče više hormona stresa na testovima za utvrđivanje razine uznemirenosti nakon što su u novinama čitale crnu kroniku, dok te iste vijesti nisu imale takav učinak na muškarce.

Stručnjaci sa sveučilišta tvrde da su rezultati pokazali 'očaravajuće' razlike između spolova. Znanstvenici su ženama i muškarcima prije testiranja dali da pročitaju negativne ili potpuno neutralne vijesti, uključujući one o ubojstvima i nesrećama, ali i članke o filmskim premijerama.

Nakon toga su mjerili razinu kortizola i utvrdili da je kod muškaraca bila potpuno nepromijenjena dok je kod žena bila povišena.

Znanstvenici su mišljenja da žene prirodno bolje uoče opasnosti i prijetnje po svoju djecu te da to objašnjava način na koji reagiraju na stres. No, ima jedna velika zagonetka. Kao skupina, žene puno više reagiraju na stresne situacije, ali onda nadžive muškarce za značajan broj godina. Znanstvenici sada pokušavaju odgonetnuti kako žene uspjevaju neutralizirati učinke stresa na njihov kardiovaskularni sustav.