Ostalo

Život bez testisa: Kastrirani žive dulje!

Neka istraživanja pokazala su da testosteroni kod čovjeka slabe imunosni sustav i povećavaju izglede za srčani udar, a znanstvenici su već otkrili da kastriranje životinjama produljuje život.

K. T. - HINA
25.09.2012 14:36

Istraživanje eunuha s dvora korejske dinastije Chosun pokazalo je da oni žive prosječno 14 do 19 godina dulje od nekastriranih muškaraca.

Znanstvenici s korejskog sveučilišta proučavali su dvor dinastije Chosun koja je vladala Korejom od 1392. do 1910. i utvrdili su da su eunusi prosječno doživjeli 70 godina života odnosno 14 do 19 godina više od nekastriranih muškaraca koji su živjeli u sličnim uvjetima. Trojica od 81 eunuha doživjela su stotu.

Tijekom vladavine te dinastije dio dječaka kastriran je kako bi mogli služiti kao eunusi i osigurati si privilegirani položaj u palači. Eunusi su za vrijeme te korejske dinastije mogli imati obitelji i posvajati djecu.

Korejski znanstvenici vjeruju da njihova dugovječnost nije rezultat samo privilegiranih uvjeta života jer je većina ionako živjela izvan dvora, a u njega su samo dolazili na posao.

Za razliku od eunuha, korejski vladari prosječno su živjeli 47 godina unatoč povlaštenim uvjetima života.

Neka istraživanja pokazala su da testosteroni kod čovjeka slabe imunosni sustav i povećavaju izglede za srčani udar, a znanstvenici su već otkrili da kastriranje životinjama produljuježivot.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Current Biology.