Ostalo

Životna priča legendarne hrvatske nogometašice Mace Maradone: 'Bilo mi je teško, ali uspjela sam'

Maca Maradona, najveće ime hrvatskog ženskog nogometa, za naše je kamere ispričala svoju životnu priču.

Tena Šnajder
30.03.2019 18:30

Hrvatska se može ponositi brojnim velikim nogometašima. ali kad su u pitanju nogometašice, još se nije rodila ta koja je s loptom vještija od nje- Mace Maradone , legende domaćeg nogometa.

"Sve što sam napravila sam sama napravila. To mi je dao ovaj gore. Ne žalim ni minute što nisam zaradila niti jednu paru. Mogla sam imati, ali skromna sam, igram i uvijek mi se nekako vrati ", ispričala je.

Mnogi ne znaju kako Maca Maradona, pravim imenom Marija Matuzić , i dalje igra za prvu žensku nogometnu ligu, ali za razliku od muških kolega, ne živi u vili i ne vozi bijesan automobil. Zaradila od nogometa, kaže, nije ništa, ali je zatopronašla novi životni smisao u pomaganju drugima.

"Radim u URIHU gdje su ljudi invalidi idrago mi je da sam tu završila. Presretna samjer sams njima"; dodaje.

Uvijek nasmijana i snažna, Maca je postala i zhavljujući životu koji je nije uvijek mazio.

Maca Maradona

Foto:Igor Soban/PIXSELL

"Imali smo jako teško djetinjstvo. Moja mama je ostala udovica kad je imala samo 35 godina i bila je sama sa šestero djece . Išli smo oko da zaradimo, živjeli smo jako siromašno , ali smo sve naučili."

Maca je uvijek bila vezana uz svoju obitelj pa im je posvetila i svoje tetovaže. Legenda nogometa, nažalost je izgubila tri brata, mlađu sestru i mamu.U njezinoj su obitelji svi bili zaljubljenici u sport i zato nikoga nije čudilo što je Marija krenula natjeravati loptu čim je prohodala. Već s 13 godina brojni su je klubovi prepoznali kao ogromni potencijal.

"Talijani su poludjeli za mnom, došli su do mene predsjednica i direktor kluba, nudili su mi život u vili, auto profesionalni ugovor, ali nisam se mogla odvojit od svoje mame ."

Upravo su joj Talijani, zadivljeni njezinom igrom, dali slavni nadimak:

"Igrala sam kao što igra on. Sve sam živo mogla pa sam bila proglašena najboljim strijelcem uJugoslaviji. I tako sam ja postala Maradona."

S novim imenom koje oduvijek nosi sa ponosom, Maca je ostala igrati kod nas, redala je uspjeh za uspjehom i s nostalgijom se sjeća tih vremena.

"Bolje se igralo i družilo, danas se gledaju samo novci."

Na kraju krajeva, sav novac ovog svijeta ne može kupiti ljubav i strast kakvu ima Maca Maradonačije će imevelikimslovima zauvijek ostati upisano u hrvatsku nogometnu povijest.