Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
UMRO PRIJE 800 godina

Znanstvenici analizirali mumificirano srce engleskog kralja

Kada je Rikard Lavljeg Srca poginuo u borbi 1199. godine, njegovo je srce balzamirano i pokopano na odvojenoj lokaciji od tijela.

Image
Foto: AP images
S.M./Hina/ 1.3.2013. u 7:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od 800 godina nakon smrti forenzički su znanstvenici analizirali mumificirano srce engleskog kralja Rikarda I., poznatog po nadimku LavljeSrce, javlja BBC.

Kada je Rikard poginuo u borbi 1199. godine njegovo je srce balzamirano i pokopano na odvojenoj lokaciji od tijela. Srce Lavljeg Srca ipak je bilo u prelošem stanju da bi znanstvenici mogli utvrditi točan uzrok smrti, ali su zato došli do interesantnih podataka o tehnici srednjovjekovng balzamiranja. Rezultati su objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Rikard je dobio nadimak Lavlje Srce zbog svoje hrabrosti. Bio je središnja kršćanska figura Trećeg križarskog rata i proslavio se u borbi sa slavnim muslimanskim zapovjednikom Saladinom, osvajačem Jeruzalema.

Iako je vladao Engleskom, velik je dio vremena provodio u Francuskoj, koja je dobrim dijelom bila u njegovu posjedu, gdje je ubijen, pogođen strelicom tijekom opsade zamka Chalus-Chabrola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon smrti njegovo je tijelo razdvojeno. Unutarnji organi pokopani su u Chalusu, pokraj Limogesa, ostatak tijela pokopan je u opatiji Fontevraud na sjeveru Francuske, a srce je pohranjeno u olovnu kutiju i smješteno u katedralu Notre Dame u Rouenu.

Kutija je izgubljena i ponovno otkrivena tijekom arheoloških iskapanja na području katedrale u 19. stoljeću, međutim znanstvenici sve donedavno nisu imali prilike analizirati ostatke srca, danas sivosmeđeg praha.

Upravo se čita

Image
KAD NEMA LJUBAVI...

Prvi put u 'Braku na prvu' jedan će par živjeti odvojeno nakon medenog mjeseca!

Dr. Phillipe Charlier, znanstvenik francuske sveučilišne bolnice Raymonda Poincarea, kazao je da su forenzični specijalisti proveli mikroskopski pregled, toksikološku analizu i analizu čestica biljaka.

S obzirom na to da je srce danas samo nakupina praha znanstvenicima nije bilo moguće odrediti uzrok smrti. Većina povjesničara smatra da je u pitanju bila gangrena ili sepsa koja se razvila nakon ranjavanja. No, mogli su isključiti još jednu od raširenih srednjovjekovnih teorija - da je strelica kojom je pogođen bila umočena u otrov. "Ne, toksikološkom analizom nisu pronađeni tragovi arsena ili nekog drugog metala. Nemamo dokaza da je bio otrovan", kazao je Charlier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U uzorcima srca pronađene su čestice topole i zvončića, što sugerira da je Rikard umro u travnju, svibnju ili lipnju jer te dvije biljke tada cvjetaju. Po povijesnim udžbenicima, Rikard Lavljeg Srca umro je 6. travnja 1199. godine.

Međutim, analiza je mnogo toga otkrila o tehnikama koje su korištene za očuvanje njegova srca i dala uvid u srednjovjekovne vjerske rituale.

"Biljke i preparati koji su korišteni u balzamiranju izravno su inspirirani onima koje se spominju u Bibliji pri premazivanju Kristova tijela", kazao je Charlier.

"Primjerice, pronašli smo tamjan. Ovo je jedini poznati slučaj korištenja tamjana u ovu svrhu, nikad to nismo prije otkrili. Taj je preparat predviđen samo za jako, jako važne povijesne osobe", kazao je Charlier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Također su pronađene čestice mirte, tratinčice, metvice i limete. Znastvenici smatraju da su te biljke korištene zbog mirisa, kako bi se Rikardu dao "miris svetosti", sličan "Kristovu".

Charlier je kazao da su se u analizi koristili s najmanje materijala što je bilo moguće. "Željeli smo ostatke sačuvati za buduće naraštaje. To nisu samo uzorci, to su i posmrtni ostaci čovjeka, što moramo poštivati", rekao je.

"Srednjovjekovni vladari smatrani su predstavnicima božanskog na Zemlji, zato ih se i u smrti drugačije tretiralo od običnog puka. To objašnjava zašto su se visoko kvalitetne i rijetke biljke i preparati koristili u balzamiranju Rikardova srca. Sve je poduzeto kako bi bio nalik Kristu", kazao je profesor na Sveučilištu York Mark Ormrod.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zvijezda dokumentarca

Neven Ciganović proslavio 50. rođendan: Zaustavio je starenje i postao svjetska zvijezda!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba